22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ermenistan koşulsuz diyolağa hazır

Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan, Ermenistan'ın soykırım konusundaki duruşunun belli olduğunu, ön koşulsuz olarak diplomasi ilişkilere başlamaya hazır olduklarını söyledi.
 
Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi'nin açılışana katılmak üzere karayolu ile Ermenistan'dan gelen, Ermenistan Kültür Bakan Yardıcısı Gagik Gyurjyan'ın başkanlığındaki 26 kişilik heyet Van'a geldi. 

Karayolu ile Türkiye'ye giriş yaparak bir gece Kars'ta kalan heyet, bugün akşam saatlerinde Van'a ulaşarak Merit Şahmaran Otel'e yerleşti. Otelde İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan, Ermeni kilisesinin restore edilmesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Bu topraklarda bir çok kültür yaşamış. Bizanslılardan ve Yunanlılardan kalan kiliseler var.

 Bunlar tarih içinde restore edilmiştir. Daha önce böyle bir kilise açılışana gelmedim ama, bu topraklarda eski medeniyetlere ait yapının restore edildiğini biliyorum. Ayrca bu tür restoransyonlar bu ülkenin tarihi ve kültürünü zenginleştiriyor" şeklinde konuştu.
 
Ermeni soykırım hakkında da açıklamalarda bulunan Gyurjyan, Türkiye ile ilişkilere başlamaya hazır olduklarını söyledi. Gyurjyan, "Ermenistan'ın duruşu belli soykırım konusunda, daha öncede belirtildiği gibi ön koşulsuz olarak diploması ilişkilere başlama, ekonomik ve kültürel ilişki kurmaya hazırız. Bu kültürel ilişkiler açısından bir adım sayılabilir. Ama kilisenin restore edilmesi için bizden de uzmanların çağırılmasını çok bekledik. Çünkü o zaman daha doğru ve daha iyi şekilde restore edilebilirdi. Akdamar bölgesine ileride yapılacak olan çalışmaların ortaklaşa yapılabileceği yönünde ümidim var" dedi.
Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Gagik Gyurjyan ile birlikte gelen heyette Ermeni gazeteciler ve turistlerin bulunduğu belirtildi.
İha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 21:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali yılmaz IP: 88.247.77.xxx Tarih : 29.03.2007 08:09:18
O kiliselerin çoğu özellikle doğuanadoludaki kiliseler Kıpçak ve Pecenek hristiyantürklerinden kalmadır ve bir kısmıda gürcülerden kalmadır ermeniler anadoluda ve azerbaycanda katliam yapmaktan baska bir sey yapmadılar.Hocalı,Ağdam,Fizuli şehirlerinde daha dün 1988-1993 arasında katliam yapan ermeniler coluk çocuk demeden binlerce masum azeritürkünü öldürdüler katliam yaptılar bizim basın yayın kuruluşlarımız bile bu vahşetin üstüne düşmediler yayınlamadılar.Ermeni katilllere bugday yardımı bile yaptık biraz daha Azeritürk kesin diye ne kadar utanc verici bir durum.Kahrolası vahşi ermenidoyurduk kardesimiz azerileri keserken onlar.