30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Erzurum bu benzerliği konuşuyor

ŞAŞIRTAN BENZERLİK İDDİASI

Erzurum'da 26 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 25'inci Dünya Üniversite Kış Oyunları açılış ve kapanış törenlerinde kullanılan platformun, Ermenistan'daki Sözde Soykırım Anıtı'na benzediği ileri sürüldü.

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın açılış ve kapanış törenlerinde Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun gösterisi için Cemal Gürsel Stadyumu'nda kurulan platformun Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na benzerliği tartışmalara yol açtı.

'ERMENİ AÇILIMI MI'

MHP Erzurum İl Başkanı Zekai Kaya, oyunlar süresince stadyumda duran platformun, soykırım anıtıyla benzerlik taşıması konusunun bir hafta önce partide gündeme geldiğini ve konunun araştırılması için çalışma başlattıklarını söyleyerek, "Bu platform, Ermenistan'daki anıtla Ermeni soykırımının yoğun yaşandığı Erzurum'a yönelik bir oyunun parçası mıydı, yoksa tamamen sanatsal bir özellik taşıyan bir şey miydi? Bunu bilmek istiyoruz. Eğer bir sanatsa, bu platformla ne anlatılmak istendi, bunu merak ediyoruz" dedi.

Olaya yine de iyimser bir yaklaşımla bakmak istediklerini vurgulayan Kaya, "Açıkçası bunun bir tesadüfün ürünü olmasını temenni ediyoruz. Yetkili makamların konunun üzerine giderek, bunun bir tesadüf mü yoksa oyun mu olduğunu ortaya çıkarmalarını bekliyoruz. Bununla birlikte, kafamızda oluşan şu soruların da cevabının verilmesini istiyoruz. Platformun sözde anıtla benzerliği,
organizasyondaki hiçbir yetkilinin dikkatini çekmedi mi? Ermeni sorunuyla alakalı uzman kişiler bugüne kadar neden suskun kaldı?

'PALANDÖKEN'İ, ERZURUM'UN KAPILARINI, SELÇUKLU KARTALINI SEMBOLİZE ETTİK'

BENZETMEYE büyük tepki gösteren açılış ve kapanış törenlerinin organizasyonunu yapan Mustafa Erdoğan, "Bunu kim nasıl uydurabilir, nasıl söyler? 80 ülkede canlı yayınlanan, Türkiye'nin gururu olmuş ve bundan sonraki tüm UNIVERSIADE'-larda yer almamız için teklif aldığınız bir şov hazırladık" dedi.

Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, şunları söyledi: "Hangi benzerlikten bahsediyor. Orada bir dağ formu var, orada Türk Bayrağı dalgalanıyor onu da görmüş mü? 16 parçadan oluşan bir dekor. Niye o 16 parçanın 16 Türk devletini sembolize ettiğini düşünmüyor? O dağ Palandöken Dağı. Etrafı kumaşla kaplı. Kumaş düştü, volkan patladı. Aynen televizyondaki yayında olduğu gibi. Erzurum'un kapılarını sembolize eden kartal başları ve Selçuklu uygarlığını temsil eden çift başlıklı uçan Selçuklu kartalı vardı. Bugüne kadar yapılmış en kimlikli iştir. Hiçbir şeye benzemiyor. Ben ayrıca Ermenistan'daki o anıtı bimiyorum, görmedim, neye benziyor? Neresini benzetti bilemem. Dünyadaki bütün daireler güneşe benzer, güneş bilmem neye benzer, bütün üçgenler piramide benzer ne yapayım yani? Bulamadı başka bir şey, uyduruyor. Faşist zihniyet... Sırf ben yaptım diye yapıyorlar bunları. Türkiye bununla dünyaya yönelik müthiş parlak bir iş yaptı. Dünyada gurur duyulacak bir şey yaptı. Bununla övünsün, çamur atmasın."
."

OYUNLARIN AÇILIŞINDAKİ PLATFORM

 

 

ŞAŞIRTAN BENZERLİK İDDİASI
ŞAŞIRTAN BENZERLİK İDDİASI

ŞAŞIRTAN BENZERLİK İDDİASI

ERMENİSTAN SOYKIRIM ANITI

 

 

 

 

...
Yayın Tarihi : 5 Mart 2011 Cumartesi 14:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?