19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Eski başkana Acarlar şoku

DANIŞTAY 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın Acaristanbul projesiyle ilgili eski Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve diğer belediye görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi kararını kaldırdı. Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun 27 Nisan 2006 tarihli kararının, eski Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve İmar Müdürü Hüseyin Tuncer için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmının kaldırılmasına ve dosyanın Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

YÜZDE 6 İÇİN ’ÖN İZİN’

Danıştay 1. Dairesi’nin gerekçesinde, 6831 sayılı Orman Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde, özel orman alanlarında izin almak ve yatay alanın yüzde 6’sını geçmemek üzere imar planlamasına uygun inşaat yapılabileceği, inşaat için ön izin alınacağı gibi konuların hükme bağlandığı anımsatıldı.

Gerekçede, Serdaroğlu Özel Ormanı olarak tapuya kayıtlı taşınmazlarda Orman Bakanlığı’nın 13 Temmuz 2001 günlü oluru ile yüzde 6 oranında yapılaşma için ’ön izin’ verildiği belirtildi. Firmanın, taşınmazlardaki yapılaşma için ’kesin izin’ verilmesi talebiyle Orman Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurunun, 7 Kasım 2002 günlü yazıyla reddedildiği kaydedilen gerekçede, Orman Bakanlığı’nın 14 Kasım 2002 günlü oluru ile de ’ön izin’ onayının iptal edildiği vurgulandı. Bu durumda taşınmazlarda yapılaşma için firmaya kesin izin verilmediği gibi ön izin olurunun da iptal edildiği, bu kararın firmaya tebliğ edildiği belirtilen gerekçede, "Dolayısıyla söz konusu taşınmazlarda inşaat yapılması imkanı kalmadığı, ön iznin iptali karşısında taşınmazlarda yapılaşmaya ilişkin Koruma Kurulu’nca onaylanan planlar ile projelerin 7 Kasım 2002 tarih itibariyle dayanaktan yoksun hale geldiği açıktır" denildi.

İPTAL SEBEPLERİ AÇIK

Dairenin gerekçesinde, firma tarafından belediyeye sunulan 25 Aralık 2002 günlü bilirkişi raporu sonucunda, Orman Bakanlığı’nın taşınmazlardaki yapılaşma için verdiği ön izni iptal ettiğinden haberdar olan belediyenin, bu raporda, "taşınmazlardaki yapılaşma oranının yüzde 6’yı aşarak yüzde 60’ı geçen oranlara ulaştığı, yapılaşmanın tüm alana yayıldığı, Çevre Bakanlığı’ndan ÇED Raporu alınmadığı, proje maliyet bedellerinin hazırlanmadığı" şeklindeki iptal sebeplerini açıkça gördüğüne işaret edildi. Gerekçede, kesin izin olmaksızın bu alanda inşaat ruhsatı düzenlenmesine hukuken olanak bulunmadığı ortada iken Belediyece inşaat ruhsatlarının düzenlendiği kaydedildi. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı kendisine ulaşan dosyada suçlanan kişiler hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 07:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?