16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Eski polis AİHM'e başvurdu

İzmir Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yaparken, izinli olduğu gün bir kavgaya karıştığı gerekçesiyle meslekten atılan aday polis memuru, AİHM'e başvurdu.

Kayseri Polis Okulundan 1999 yılında mezun olan aday polis memuru Nadir Geç, İzmir Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde göreve başladı.

İzinli olduğu 17 Nisan 2000 tarihinde, İzmir'in Menderes İlçesi Özdere beldesinde bir kavgaya karıştığı ve “kavgada korkutmak maksadıyla silah gösterdiği” iddiasıyla aday polis memuruyla 2 arkadaşı hakkında dava açıldı.

Nadir Geç hakkında, idari soruşturma da başlatıldı. İzmir Valiliği İl Disiplin Kurulu, “kavgada silah göstermek” iddiasından suçsuz bulduğu Nadir Geç'e, “Hizmet dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsıcı eylem ve davranışta bulunduğu” gerekçesiyle “6 ay kısa süreli memuriyeti durdurma” cezası verildi. Hakkında olumsuz sicil raporu düzenlenen polis memuru, meslekten atıldı.

Mehmet Ali Geç, oğlunun polislik mesleğinden atıldığı haberi üzerine kalp krizi geçirdi, 1 yıl sonra da kanserden öldü.

DAVA

Menemen Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davada Nadir Geç'in 3, diğer iki sanığın da 2'şer ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Mahkemede çıkan kavgayı ayırmak için müdahalede bulunduğunu ve kavgaya karışmadığını öne süren Nadir Geç, hukuk savaşımını sürdürdü. Temyiz edilen karar, Yargıtayda bozuldu. Mahkeme 19 Aralık 2006 tarihli kararıyla davayı zaman aşımı nedeniyle düşürdü.

AİHM'E BAŞVURU

Nadir Geç, AİHM'e avukatı aracılığıyla gönderdiği başvuru dilekçesinde, İl Disiplin Kurulunun 2 ay gibi kısa bir zamanda verdiği kararla yaşamının alt üst edildiğini savundu. Olayda suçsuz olduğunu, ancak yargılama sonunda davanın çözüme bağlanmadığını ve aklanma şansını yitirdiğini savunan Geç, şu ifadelere yer verdi:

“Köyümün en başarılı gençlerinden biriyken şimdi köyüme uğrayamıyorum. Babamı da bu olayın ardından kaybettim. Gemilerde tayfa olarak çalışıyorum. Bütün bunlar çıkan kavgayı ayırmak maksadıyla müdahalede bulunmam nedeniyle başıma geldi. Yaptığımın doğru olduğuna inanıyorum. Bugün bir kavga olsa yine hiç tereddüt etmeden ayırmak için müdahale ederim.”

Nadir Geç'in avukatıysa şu görüşleri bildirdi:

“7 yıl süren hukuk süreci, zaman aşımı nedeniyle davaların ortadan kalkmasıyla son buldu. Müvekkilimin suçlu olduğuna dair bir karar söz konusu değildir. Asıl işi yargı olan mahkemelerce 7 yılda müvekkilimin suçlu olduğuna karar verilemezken, idari makamın 2 ay içinde müvekkilimi suçlu bulup mesleğinden ihraç etmesi, yargı, adalet kavramlarını alt üst etmektedir. Müvekkilimin haklarını AİHM'de arayacağız.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 13:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?