16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

ETA ile İspanya Ankara'da buluştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günü gerçekleştirdiği günübirlik Lübnan ziyareti sırasında, Türkiye için Ortadoğu’da “arabuluculuk rolüne” yeşil ışık yakmasının ardından, Ankara’nın karıştığı bir başka “barış görüşmesi” iddiası daha ortaya atıldı.

İspanyol basınının önde gelen gazelerinden El Pais, 22 Mart’ta ateşkes ilan etmelerine rağmen geçen hafta Madrid’de bir saldırı düzenleyen ayrılıkçı Bask örgütü ETA ile İspanyol yetkililerin Ankara’da bir araya geldiğini yazdı. Bask haber ajansı Vasco Press’e dayandırılan habere göre ETA delegasyonu 11 Aralık’ta Almanya’nın Stutgart kenti üzerinden Ankara’ya geldi.

Burada İspanyol yetkililer aralarında ETA’nın tarihi lideri olan ve Josu Urrutikoetxea adıyla da bilinen Josu Ternera ve Bask Sosyalist Partisi lideri Jesus Eguiguren’in de bulunduğu Bask grubu ile görüştü. Delegasyonda Ternera’nın oğlu Egoitz, Ainhoa Ozaeta adlı üst düzey ETA üyesi ve 2 yetkili de bulundu. 2 gün süren görüşmelerde sonuca ulaşılamadı. İspanyol Hükümeti ve ETA daha önce de Oslo ve İsviçre’de de bir araya gelmişti.

ABD, AB ve BM, ETA’yı terör örgütü kabul ediyor
* Anavatan Bask ve Özgürlük anlamına gelen Euskadi Ta Askatasuna kelimelerinin kısaltması olan ETA, 1959’dan beri İspanya ile Fransa arasındaki Bask’ın bağımsızlığı için silahlı mücadale veriyor.

* ABD, AB ve BM tarafından terörist örgüt olarak tanınan ETA, 1968’den beri 478’i asker 850 kişinin ölümünden sorumlu.

* İspanyol ve Fransız hapishanelerinde halen 500 kadar ETA militanı tutuklu bulunuyor. ETA’nın siyasi kanadı Batasuna partisi İspanya’da yasaklı.

* 22 Mart’ta kalıcı ateşkes ilan eden ancak silah bırakmayan ETA, 30 Aralık’ta 2003 yılından bu yanaki ilk öldürücü saldırısını gerçekleştirerek ateşkesi de sona erdirdi.

Suikast zanlısı
1950 doğumlu Josu Ternera, ETA’nın en büyük liderlerinden biri olarak görülüyor. 1987 ile 1989 arasında ETA’nın liderliğini yapan Ternera, örgütün en kanlı eylemlerinden Barcelona’daki 5’i çocuk 21 kişinin öldüğü alışveriş merkezi saldırısının baş sorumlusu olarak gösteriliyor. Ayrıca 1973’te Franco yönetiminin Başbakanı Blanco’nun otomobilinde öldürülmesinin de baş sanığı. 1989’da Fransa’da tutuklanan Ternera, iadesinden 2 yıl sonra serbest bırakıldı. 1999 ve 2001’de Bask Meclisi’ne seçildi. Soruşturmanın yeniden açılması sonrası 3 yıl önce kayıplara karıştı.

Türk Dışişleri: Bilgimiz dışında
VATAN’a konuşan üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, “Eğer böyle bir görüşme gerçekleştiyse bile, bu Türkiye’nin bilgisi dışında yapılmıştır. İspanya hükümeti, bizden böyle bir konuda kesinlikle yardım istemedi” dedi. İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği yorum yapmamayı tercih etti. İstanbul’da daha önce, Türk hükümetinin de desteğiyle, aralarında diplomatik ilişki bulunmayan İsrail ve Pakistan’ın Dışişleri Bakanları biraraya getirilmişti.

Haber: Zeynep GÜRCANLI

Vatan
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 07:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?