28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Evde, mutfakta enerji tasarrufu

Türkiye’de yakın zamanda enerji konusunda sorunlar yaşanacağına ilişkin tartışmalar sürerken, Çevre ve Orman Bakanlığı, ev hanımları günlük işlerini yaparken su ve elektriği yüzde 50 daha az nasıl kullanacağına ilişkin önerilerde bulundu. 

Çevre ve Orman Bakanı Müşteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk’ün hazırladığı “Evinizde yüzde 50 daha az enerji ve su tüketmek ister misiniz” adlı rehberde, ev hanımlarına çeşitli öneriler yapıldı. 

Rehberde, elektrik ve sudan tasarruf yapılabilmesi için alışkanlıkların değiştirilmesi istendi. Elektrikli ev aletleri, fırın, ocak, buzdolabı, derin dondurucu, çamışır makinesi, bulaşık makinesi ve aydınlatma lambaları satın alınırken bu aletlerin elektrik enerjisi ve su kullanımına dikkat edilmesi istendi. Reheberde, bir çamaşır makinesi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle anlatılıyor: 

BEYAZ EŞYA ENERJİ TÜKETİMİNE GÖRE ALINMALI 

“Mesala bir çamaşır makinesi satın alırken her bir yüklemede yıkayacağı çamaşır miktarı yanında tüketeceği su ve elektirik enerjisi miktarına da dikkat edilmelidir. Bu aletlerin işletme maliyetinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Evlerinize satın aldığımız su tüketen ev aletlerinin, çamaşır makenesi, bulaşık makinesi, musluklar ve rezervuarlarının verimli su tüketmelirine dikkat edilmelidir.” 

“EĞİK TEPSİLERDEN KAÇININ” 

Rehberde, ev hanımlarının fırın ve ocak kullanırken dikkat etmesi gereken hususlarda şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Yemeklerin düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz. Tepsiler fırına uygun olmalı. Yiyecekler çok küçük eğik ve tabanlı tepsilerde kısa sürede pişmez. Mümkünse yiyecekleri mikro dalga fırınlarda ısıtınız. Yemek pişirirken tencerenizin veya tepsinizin kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan iki-üç dakika önce fırınızı ve ocağınızı kapatabilirisiniz. Mevcut ısı yemeğinizi pişrir. Fırını ön ısıtıca çalıştırmayınız, yemeği fırına koyduktan sonra ısıtıcıyı çalıştırınız. Yemek pişirirken tencerenin kapağını açmayınız. Cam ve seramik kaplar, metal kaplardan daha uzun süre ısıyı tutar.” 

Aydınlatma konusunda da bilgi verilen rehberde, özellikle eve alınan lambalarda ne tür özellikler aranması gerektiği açıklanıyor. Buna göre kompakt floresan lambalar normal lambalardan 5 kat daha az enerji tükettiği, bu nedenle de 10 kat daha uzun ömürlü olduğu belirtiliyor. Rehberde, standart lambalar 150 gün aydınlatabilirken, kompakt floresan lambaların 200 gün aydınlattığı belirtiliyor.


ANKA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 12:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?