22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Fay hattı üzerindeki evlere tahliye

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde, Cumhuriyet, Fatih ve Konulap mahallelerinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunun 3 kilometre uzunluğundaki kılcal kolu üzerinde yerleşiminin engellenmesi için Akyazı Belediyesi'nce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na resmi başvuruda bulunuldu. Belediye, ilk aşamada fay hattının üzerindeki 600 ev, 2 okul ve öğrenci yurdunun istimlak edilerek tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, 17 Ağustos Depremi sonrasında bölgede Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan zemün etüdü çalışması sırasında Cumhuriyet, Fatih ve Konulap mahallelerinin ortasından geçen fay hattı tespit edildiğini söyledi. Yazıcı, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunun kılcal damarı olarak tabir edilen 3 kilometre uzunluğundaki fay hattı üzerinde evler ve okullar bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Depremden sonra Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan zemin etüdünde bu durum ortaya çıktı. Burada 600 binamız var. Mahallelerin ortasından geçen 3 kilometre uzunluğunda fay hattı bulunuyor. Fay hattının geçtiği 3 mahallede 75 kuzey 75 güney koruma bandındaki binaların Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk özak'ın Akyazı ziyaretinde buradaki binaların istimlak edilmesini istedik. Bununla ilgili hazırladığımız dosyayı bakana verdik.”
Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, fay hattının üzerindeki konutlarda 3 bin kişinin yaşadığına da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fay hattında okul, kamuya ait binalar, öğrenci yurtları var. Bu sorunu belediye olarak çözemeyiz. Biz teklifimizi yaptık. Bize göre çözüm istimlak edilmesi. Bunu da bakanlığa bildirdik. Bu bölgeden fay hattının geçtiğinin ortaya çıkması üzerine bölgede oturanlar hiçbir işlem yapamıyorlar. Biz de buraya imar izni vermiyoruz. Tek çözüm bu insanların mağduriyetlerinin giderilmesi için evlerinin istimlak edilerek boşaltılması.”

Fay hattı üzerinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ferit Yılmaz ise 17 Ağustos depremiyle ortaya çıkan ayın kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. Muhtar Yılmaz ilk günler korktuklarını, ancak sonradan alıştıklarını söyleyerek, “Depremle yaşamaya alıştık. Tabi kendi olanaklarımızla önlem alıyoruz. Fay hattının geçtiği bölgelerde çok katlı binalardan kat alımı yaptık” dedi.

Fay hattının geçtiği mahallede evleri olanlar ise artık bu duruma alıştıklarını söylüyorlar. Mahalleli, “17 Ağustos depreminde fay hattının geçtiği evler zarar görmedi. Eğer şimdi olursa da ilahi adalet ne yapalım” dedi. 3 kilometrelik fay hattının üzerinde 600 ev, Ticaret Lisesi, ilkögretim okulu ile bir ögrenci yurdunun bulunduğu belirtildi.
Zafer TOKUŞ- Hakan TURHAN / DHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 15:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?