19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Fındık işçilerinin dramı

Doğu illerinden Karadeniz'e fındık toplamaya gelen işçiler İHD raporunda: Hem halk hem devlet dışladı. Açlıkla savaşıyorlar..

Doğu ve Güneydoğu'dan kalkıp her yıl fındık toplama işinde çalışmak için Rize ve Giresun'a gelen işçi ailelerle ilgili sorun İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) raporuna konu oldu. Valiliklerin aldığı karar uyarınca eskiden çadır kurarak konakladıkları bölgelerden polis ve jandarma tarafından uzaklaştırılan ailelerin açlık, uykusuzluk, susuzluk ve pislik içindeki hallerini ele alan rapor, güvenlik nedeniyle bir takım tedbirleri uygulamaya sokan devlet yetkililerini vatandaşlara alternatif çözüm sunmamak ve yaşananlara seyirci kalmakla suçluyor.

'SORMADAN GELENE' EZİYET

İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu başkanlığındaki İHD heyeti 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde Ordu, 14 Ağustos'ta Giresun'da yaptığı incelemelerde şehir dışından gelen pek çok fındık işçisiyle görüştü. Heyet ayrıca Ordu İnsan Haklarından Sorumlu Vali Yardımcısı Adem Yılmaz'la da bir araya geldi. Yılmaz'ın "Bana sormadan kalkıp buraya gelen insanlara ben yardım etmek zorunda değilim, yardım da etmem" dediğini rapor eden heyet, Vali Yardımcısı'nın kamp yerlerine hiç gitmediğini ifade ettiğini kaydetti. Heyet gittikleri illerde yerel yöneticilerin "yerinde yok" mesajı göndererek kendileriyle görüşmekten kaçındığını da not düştü.

Sabah
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 15:46:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?