19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Fındık mitinginde 'tokat gibi' rapor

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin Ordu'daki 'fındık mitingi' incelemesi, Başbakan'ın suçladığı ve görevden alınan Emniyet Müdür Vekili Güler'i akladı: Olayların böyle sonuçlanması başarı.

Ordu'da fındık üreticilerinin protesto gösterilerine müdahale etmediği gerekçesiyle Rıdvan Güler'in vekâleten yürüttüğü İl Emniyet Müdürlüğü'nden merkeze alınmasıyla sonuçlanan mitingi inceleyen İçişleri Bakanlığı müfettişleri, "olayın bu şekliyle sonuçlanması başarı" görüşüne vardılar. "Mitingin can kaybına neden olmadığını, bütün yolların kapatılmadığını ve Vali Sait Vakkas Gözlügöl'ün Güler'in karşı çıktığı bir talimatının bulunmadığını" belirleyen müfettişler, bu konularda Başbakan Erdoğan'ın aksi yöndeki açıklamalarını doğrulamamış oldular.

Vali talimatı yok
Ordu şehir merkezindeki yolun trafiğe kapatıldığı, Erdoğan'ın protesto edildiği, danışmanı Cüneyd Zapsu'nun maketinin yakıldığı miting sonrası İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla kente giden müfettişler raporlarını tamamladılar. 

Üst düzey görevlilerin ifadesine başvuran müfettişler medyaya yansıyan görüntüleri de tek tek inceledi. Müfettişler, binlerce kişilik öfkeli kalabalığa rağmen mitingin can ve mal kaybı olmamasını, "Bu şekliyle sonuçlanması başarı" diye değerlendirdiler.
Müfettişler, miting sırasında Vali Gözlügöl'ün 1. derecede, miting başladıktan sonra Giresun'dan gelerek güvenlik kuvvetlerinin kontrolünü alan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Güney'in 2. derecede sorumlu olduğuna işaret ettiler.
Göstericilerin dağıtılması konusunda vali tarafından "yazılı" veya "telsiz anonsuyla" talimat verilmediğini saptayan müfettişler, gelişmeleri makamından izleyen Gözlügöl'den eylem alanındaki Güney ve Güler'e telefonla verildiği söylenen talimatların ise kayıt bulunmadığı için değerlendirmeye alınmadığını vurguladılar. 

Mitingin "mesajla" İçişleri Bakanlığı'na bildirildiğini kaydeden müfettişler, eyleme 40 bin dolayında kişinin katılacağının tahmin edilemediğini, bu nedenle 650 kişilik polis ve jandarma kuvvetinin kalabalığa müdahale etmesinin zor olduğunu vurguladılar.

"Yollar açıktı"
Müfettişler, miting öncesi Ordu Emniyet Müdürlüğü'nce "yeterince kuvvet" istendiğini, bu talebe 100 kişilik kuvvetle karşılık verildiğini saptadı. Mitingde ana komuta yetkisinin Giresun Jandarma Bölge Komutanı'nda olduğu belirtildi.
 
Müfettişler, Güler'in merkeze alınması talimatını veren Başbakan'ın "mitingde kapanan yol nedeniyle iki kişinin öldüğü" iddiasına karşın, Ordu'nun yanı sıra civar illerde de ambulansta 2 ölüm olayı olmadığını, miting bölgesi dışındaki yolların da trafiğe açık olduğunu kaydettiler. 

Raporu değerlendirecek olan Aksu, soruşturma yapılması için ayrıca müfettiş görevlendirebilecek.

İki tutuklama daha
Ordu'da Türkiye Ziraat Odaları Birliği öncülüğünde 30 Temmuz'da yapılan miting sonrası çıkan olaylar nedeniyle Türkiye Komünist Partisi İl Başkanı Uğur Özdemir ve parti üyesi Özgür Karademir tutuklandı.

Başbakan Erdoğan suçladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müfettiş raporundaki saptamalarla ters düşen ve tartışma yaratan açıklaması şöyleydi:
"Bir vali bir emniyet müdürüne talimat verecek ve valinin verdiği talimata emniyet müdürü tamamiyle ters cevapla rest çekecek. Ve bu emniyet müdürü orada duracak. Araç kuyrukları bir taraftan Akçaabat'a dayanıyor, öbür taraftan Samsun'a. Bu talimatı veren bizzat benim. 'Bu yol trafiğe açılacak' dedim. Bu esnada iki kişi öldü. İnsanlar hastaneye yetiştirilemedi, ambulansta öldüler."

Valinin makam aracıyla tatili

Fındık mitingiyle gündeme gelen Vali Gözlügöl, son olarak Mercedes marka makam otomobilini özel seyahatlerinde kullandığı için eleştirildi. Eski Vali Kemal Yazıcıoğlu döneminden kalma Mercedes'in üzerine 310 bin YTL'lik yeni bir Mercedes aldıran Gözlügöl'ün mitingden önce çıktığı yıllık izne bu makam aracıyla gittiği ortaya çıktı. Makam aracıyla önce Bodrum'a, oradan memleketi Kahramanmaraş'a gittiği belirlenen Gözlügöl "Ordu Valisi'ne Mercedes yakışır" diye savunma yaparken, özel seyahati sırasında yaklaşık 1500 YTL tuttuğu hesaplanan akaryakıt giderinin kimin tarafından ödendiği sorusuna da muhatap olmuştu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2006 Cuma 04:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimakpınar IP: 85.104.75.xxx Tarih : 18.08.2006 11:28:59
ülkenin sorunları bitmez evet ülkenin bir türlü bitmeyen sorunlarına her geçen gün yenisi ekleniyor. ordu'da yapılan fındık eylemine dogru bir karar çünkü artık insanların alım gücü yok ülkenin bir çok sorunu varken bu gibi olaylarla gündem yaratıyorlar.hele bir o bölgenin valisi devletin makam aracı ile tatile gidiyor. peki o araçta kaç yetim hakkıvarmı? sayın vali bunun biliyorum evet size kırıkkale'den Örnek verecegim kırıkkale valisi Mustafa Baharettin Demirer devlet tarafından kendine tahsis edilen makam aracı yerine kurumlarda bulunan minbüslerle köylere ilçeler gezilerini o şekilde sürdürüyor. evet o bölgenin valisi devletin makam aracına kendi özel işleri için kullanamaz buradan şunun söylemek istiyorum kırıkkale'ye gelen tüm valiler aynı şekilde makam aracı yerine ya yay'ya yada kurumların kullandıgı minbüslerle gidiyorlar. bu yüzden kırıkkale her zaman örnek bir şehir olmuştur. hatta ilçe belediye başkanları bile makam aracı yerine ulaşım aracı oaln minibüs yada şehir içi otobüslere biniyorlar. buradan tüm valilere seslenrek makam aracı yerine halkının arasına girin ve onlar gibi yaşayın diyorum