27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Fotoğraftaki tartışılan gazete!

Yeşil ne yaşar ne yaşamaz

’Yeşil’in halen yaşayıp yaşamadığı, kitapta yer alan bir fotoğrafla tekrar gündeme geldi.

Hakındaki son resmi bilgi, 23 Kasım 1996’da MİT’ten alınan pasaport ile Budapeşte’ye gittiği ve 28 Kasım’da Türkiye’ye döndüğü olan ’Yeşil’in halen yaşayıp yaşamadığı, oğlunun kaleme aldığı kitapta yer alan bir fotoğrafla tekrar gündeme geldi.

30 KASIM 1996’dan beri kayıp olan Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım hakkındaki öldü-yaşıyor tartışması, oğlunun yayınladığı kitaptaki bir fotoğrafta görülen gazete sayfasıyla yeniden gündeme oturdu.

Yeşil hakındaki son resmi bilgi 23 Kasım 1996’da MİT tarafından alınan Metin Atmaca adına düzenlenmiş pasaport ile Budapeşte’ye gittiğiydi. 24 Kasım’da Mesut Yılmaz Budapeşte’de bir ülkücü tarafından yumruklandı. Yeşil, 28 Kasım’da aynı pasaport ile Türkiye’ye döndü. Son raporunu yazdı ve MİT ile ilişkisi 30 Kasım 1996’da kesildi. O tarihten sonra Yeşil’in ’yaşamı’ üzerindeki sis perdesi aralanmadı.

Emniyet onu hálá arıyor

Polis ise, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki faili meçhul çok sayıda cinayetin yanı sıra, Akın Birdal ile emekli Binbaşı Cem Ersever suikastları nedeniyle de arama kaydı bulunan ’Yeşil’in dosyasını kapatmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü arşivlerinde, Mahmut Yıldırım’ın sağ olduğu ve aramasının devam ettiği bildirildi.

Eymür, ’Öldüğüne eminim’ demişti

Yeşil ile son temas edenlerden biri olarak bilinen eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, 28 Ekim 2008’deki bir açıklamasında, Yıldırım’ın en son 1996 yılında göründüğünü, bu tarihten sonra kimseyle irtibat kurmadığını belirterek, ölmüş olabileceğini söylemişti. Eymür, "Tarık Ümit’in öldürüldüğünden ne kadar eminsem, Yeşil konusunda da o kadar eminim. İkisi de öldü. Eğer yaşasaydı birçok kişinin pisliğini ortaya çıkaracak bilgiye sahipti" demişti.

BBG ilanı 2002’de çıktı iddiası

Hafta başında Cemalettin Emeç ile Yeşil’in oğlu Murat Yıldırım’ın kaleme aldığı "Yeşil" isimli kitaptaki bir fotoğraf tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Fotoğrafta Yıldırım, Ankara’daki evinde masada gazetelerin üzerine koyduğu tabaktan yemek yerken görülüyor. Gazete sayfasında, 2002 yılında Kanal 6’da yayımlanan Biri Bizi Gözetliyor (BBG) isimli programın reklamı açıkça görülüyor. Star ve Taraf gazeteleri bu fotoğrafı, Yeşil’in sanılanın aksine 1996 yılı sonunda ölmediğinin kanıtı olarak sayfalarına taşıdılar. Ancak daha sonra bu ilanın 1996 yılbaşı programının tanıtımı olduğu anlaşıldı.

Bülent Ecevit’in koruma Müdürlüğü’nü yapan DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün önceki gün ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığına inandığını, kendisine 2-3 ay önce Antalya’dan Ankara’ya geçtiği bilgisinin geldiğini söyledi

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 11:43:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?