28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Fransa'dan 'uzlaşmacı' karar

Fransa'da 'Ermeni soykırımı'nın inkar etmeyi suç saymayı öngören yasa teklifi, Parlamento Yasal İlişkiler Komisyonu'nda oyçokluğuyla reddedildi.

Ancak yasa teklifi 18 mayısta Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Fransız Sosyalist Partisi'nin önerisi olan ve 18 mayısta Fransız Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak yasa teklifi, 'Ermeni soykırımı'nı inkar etmeyi 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezası ile cezalandırmayı öngörüyor.

Hala yürürlükte olan başka bir yasa ise 'insanlık suçunu övmeye' beş yıla kadar hapis ve 45 euro para cezası verilmesini gerektiriyor.

Bu yasa 1970 yılından beri yürürlükte olup hiçbir şekilde 18 mayısta Meclis'te yapılacak oylamanın objesi olma özelliği taşımıyor.

Türkiye yasa teklifine karşı atakta

Türkiye ise Fransa'ya karşı dört bir yandan harekete geçti. Bir grup milletvekili Fransa'da temaslarda bulundu.

Bazı Türk aydınları da Fransız Liberation gazetesine bir ilan vererek yasa teklifine karşı çıktı.

Aralarında Hrant Dink, Murat Belge ve Halil Berktay gibi isimlerin de bulunduğu dokuz aydın, Fransa Parlamentosu'nda 18 mayısta görüşülecek ve 'soykırım yok' diyenlere ceza getirecek yasa teklifini eleştirdi.

Yasa Meclis'i ikiye böldü

Yasa teklifi, Meclis'teki milletvekillerini de ikiye böldü. İktidardaki Halk Hareketi Birliği UMP teklife karşı çıkıyor. UMP milletvekilleri oylamaya katılırsa, teklif kabul edilmeyebilir.

Siyasi gözlemciler, UMP'nin bütün milletvekillerinin oylamaya katılması halinde teklifin reddedilme olasılığının yüksek olduğunu, bununla birlikte katılmama halinde de teklifin kabul edilme imkanının bulunduğunu belirtiyor.

'Sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesi' ile ilgili yasanın, Meclis'te çok az sayıda parlamenterin oyuyla geçmesi buna örnek gösteriliyor.

Teklifi sunan Sosyalist Parti'nin içinde de çatlak seslerin bulunduğu belirtilirken, partinin Meclis'teki Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault'nun başını çektiği bazı milletvekillerinin teklife soğuk baktığı ifade ediliyor.

Türkiye ayrıca, Başbakan Stephen Harper soykırım ifadesini kullandığı için, Kanada ile ilişkilerini de gözden geçiriyor.

Kanada şirketlerinin nükleer santral ihalelerine katılmasının yasaklanması gündemde.

Genelkurmay Başkanlığı da, 12 mayısta Kanada'da yapılacak NATO tatbikatına F-16 uçaklarını göndermeme kararı aldı.

Milletvekilleri bildiriden etkilendi

Siyasi gözlemciler, milletvekillerinin Fransız tarihçilerin geçtiğimiz pazartesi yayımladıkları, yasa teklifine şiddetle karşı çıkan bildiriden de oldukça etkilendiğini ifade ediyor.

Bildiride, 'derin bir biçimde şoke olduklarını' kaydeden tarihçiler, bu tür bir yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişler ve 'tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar' ifadesini kullanmışlardı.

Tarihçilerin bildirisinde, 'daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği yolunda söz veren milletvekillerinin, yine aynı yolu tercih etmesinin ayrıca şoke edici bir durum olduğu' vurgulanmıştı.

Hükümetin, Meclis'ten geçse bile, teklifin Senato'nun gündemine gelmesini engelleyerek, yasalaşmasını engelleme imkanı bulunduğu da belirtiliyor.

Sosyalist Parti'nin Meclis'te 18 Mayısta görüşülecek teklifi, soykırımın inkarının suç sayılmasını öngörüyor. Teklifin yasalaşması için Senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.

Fransa Parlamentosu'nun 2001 yılında soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.

Erdoğan'dan Paris'e mesaj

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkinin çok eskilere dayandığını belirterek, ''bu kadar önemli bir ilişki içerisinde olan iki ülkenin arasına Ermeni soykırımı iddialarını herhalde bir virüs olarak Fransa Parlamentosu sokmayacaktır'' dedi.

Erdoğan, Avusturya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Fransa'daki 'Ermeni soykırımını inkar etmeyi cezalandırma' yasa teklifini değerlendirdi.

Fransa'da yasa teklifinin yasalaşması halinde ilişkilerin nasıl etkileneceği ve Fransız mallarının boykot edilip edilmeyeceği sorusuna Erdoğan, komisyonun tasarıyla ilgili bir reddinin söz konusu olabileceği yanıtını verdi.

Buna rağmen tasarının Fransa Parlamentosu'na geleceğini belirten Erdoğan, ''buna rağmen inanıyorum ki aklı selim orada da hakim olacaktır. Çünkü Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler sıradan ilişkiler değildir'' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını vurgulayan Erdoğan, şu anda Türkiye'deki yatırımcı firmalar arasında Fransız firmaların birinci sırada olduğunu belirtti.

Erdoğan, ''bu kadar önemli bir ilişki içerisinde olan iki ülkenin arasına Ermeni soykırım iddialarını herhalde bir virüs olarak Fransa Parlamentosu sokmayacaktır. Bu komisyon bu iradesini göstermiştir. İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte de bu devam edecektir'' şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 15:35:50
Güncelleme :10 Mayıs 2006 Çarşamba 20:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?