19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

GAP'ta vurgun raporu

Başbakanlık Teftiş Kurulu ve GAP İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturma, kurumun eski yöneticilerinin GAP'ın kısıtlı bütçesinden kişisel harcamalar yaptığını ortaya çıkardı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu ve GAP İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturma, kurumun eski yöneticilerinin, devletin GAP'ın tamamlanması için ayırdığı bütçeden kişisel harcamalar yaptığını ortaya çıkardı. Yöneticilerin, uygulamaları "gizli" ibareli rapora "harcamaların adeta bu kadar da olmaz dedirten nitelikte olduğu" şeklinde yansıdı. GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül imzasıyla hazırlanan ve 4 Ağustos 2005'te TBMM'ye gönderilen raporu Milliyet ele geçirdi.

Dans pisti yapıldı
Hakkında yedi kez dava açılan eski GAP İdaresi Başkanı İ. H. Olcay Ünver'in yaptığı itirazların mahkemece reddedildiği kaydedilen raporda yer alan soruşturma konuları şöyle:

Kurumun Çankaya Willy Brandt Sokak'taki hizmet binasının çatı katına yemekhane yapılması için 500 bin YTL'lik onay alındı. Ancak kişisel zevk ve tercihlere dayalı olarak bar ve dans pisti yapıldı. Raporda konuyla ilgili olarak "Personelin yemek ihtiyacını karşılama amacına sığınarak bu tür harcamalar yapılmasının hiçbir mazereti olamaz" değerlendirmesi yapıldı.
İhtiyaç duyulmadığı halde, ihale mevzuatına aykırı olarak lüks araçlar alındı. Ankara'da yöneticilerin kullandığı araçlar için "Çiftçi Eğitim Projesi" gerekçe gösterilen raporda "Böyle bir aracın kullanılmasını gerektiren bir ihtiyaç bulunmadığı, kamu kaynaklarının ısrafına neden olunduğu" kaydedildi.

Gösteriş harcaması

Temsil ve ağırlama gideri olarak ayrılan ödeneğin çok üzerinde, gösteriş ya da kişisel imaj için harcamalar yapıldı. Raporda, "Kamu kaynaklarının kullanımı konusundaki inisiyatifin tamamıyla bu makamı işgal eden kişinin insaf ve vicdanına terk edilmiş bir yetki olduğu kabul edilemez" denildi. 

Çeşitli derneklerle yapılan protokol ve sözleşmelerde idarenin ihale yönetmeliği uygulanmadı. Doğrudan protokol yapılarak belli kişi ve kuruluşlara menfaat sağlandı. Raporda "İşlerin uygun fiyata yapılması engellendi" ifadesine yer verildi.

Villa onarımı bütçeden

Ünver şahsi kullanımındaki konutunun çim, tesisat, hidrofor gibi tadilat masraflarını kurum bütçesinden karşıladı. Gölbaşı'ndaki villanın GAP idaresiyle bağlantısının bulunmadığı ifade edilen raporda, "Kamu kaynaklarının ısrafına neden olunduğu sonucuna varıldı" dendi.
Resmi araçları defalarca kendisi ve anne-babasının kişisel kullanımına tahsis etti.

Bir de hediye altın bilezik
GAP Bölge Müdürü Mustafa Aydoğdu, Ünver'in kızına bilezik hediye etti. Lokal gelirinden karşılanan bedel temsil ağırlama gideri olarak kaydedildi.

Kişisel yiyecekler kurum bütçesinden
Kişisel yiyecek harcamaları kurum bütçesinden karşılandı. Bundan dolayı Ünver'e disiplin cezası uygulanırken, kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle savcılığa soruşturma izni verildi.

Dayanışma günü için özel masraf
"Uluslararası Gazeteciler Dayanışma Günleri" adıyla toplantı düzenlendi. Konukların masrafları kurumca karşılandı. Bütçede bu işleme ilişkin bir kayıt yok.
Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 02:23:00
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 13:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?