27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Gazeteci Ecevit'e TRT sansürü

TRT, yaşamı boyunca mesleğini "gazeteci" olarak açıklayan Bülent Ecevit'in cenazesinde bazı görüntüleri sakıncalı bularak yayımlamadı.
TBMM, Kocatepe Camii ve Devlet Mezarlığı'nda yapılan törenlere TRT ve Anadolu Ajansı dışında canlı yayın araçları alınmadı. Kocatepe Camii'ndeki cenaze töreni televizyonlara sadece TRT'nin görüntüleriyle verildi.
Ancak TRT, Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerinin, öğle namazı için arka kapıdan girdikleri camiden avludaki cenaze töreni yapılan yere geçişleri sırasında yükselen protesto ve sloganları görmezden geldi.
Başbakan'a yönelik "Türkiye laiktir, laik kalacak. Çankaya laiktir, laik kalacak" sloganları atılırken Kocatepe avlusundan yaptığı yayını keserek stüdyoya bağlanan TRT, bu dakikaları konuklarla yapılan sohbetle geçiştirdi.

Özel kanallardan tepki
İzleyenler, TRT'nin yansıtmadığı protestoları haber kanallarının çevredeki binaların üst katlarından yaptığı yayınlar ile yorumlarından öğrenebildiler.
TRT kameralarının "naaşın top arabasına konulması" gibi önemli enstantaneleri de yansıtmaması yayının başarılı olmadığının göstergelerinden biri olarak değerlendirildi. Cenaze namazının sadece TRT kameralarıyla verilmesi, töreni naklen aktaran özel haber kanallarının tepkisini çekti.
Özellikle protestoların verilmemesi için sadece TRT'nin yayın yapmasının öngürüldüğünü, özgür yayıncılığın önünün kesildiğini öne süren özel kanalların yetkilileri, bu konuyu daha sonra gündeme getireceklerini belirttiler.

'Tek parti anlayışı'
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay da, görüntü tekeline "Bu törende doğru ya da yanlış yoğun protestolar vardır ve bu saklanmaya çalışılmıştır. Bu tutum tek parti, tek televizyon anlayışıdır. Bunu protesto ediyoruz. Böylesine büyük bir olayın hükümetin denetimi altına alınması özgür haberleşme için kötü bir örnektir" diyerek tepki gösterdi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2006 Pazar 09:30:33
Güncelleme :12 Kasım 2006 Pazar 09:33:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?