19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Geçen yıl dünyada 63 gazeteci öldürüldü

Medya denetim kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2005 yılında dünyada en az 63 gazetecinin öldürüldüğünü ve bunun 10 yıldan bu yana görülen en yüksek sayı olduğunu açıkladı.

RSF bugün açıladığı yıllık raporunda, 2005 yılında sadece Irak'ta 24 gazetecinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 2004 yılında tüm dünyada hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 53 olmuştu.

Merkezi Paris'te bulunan RSF, "Peşpeşe üçüncü yıl olarak 2005 yılında da Irak medya için dünyanın en tehlikeli ülkesi oldu" dedi.

Irak'ta hayatını kaybeden gazetecilerden çoğunun terör saldırıları ve Iraklı gerillaların eylemlerinde öldüklerini belirten RSF, üç gazetecinin de Amerikan askerleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Irak'ta savaşın başından beri 76 gazeteci ve medya çalışanının öldüğü, bunun da 1955-1975 yılları arasındaki Vietnam savaşında ölen toplam gazeteci sayısından daha yüksek olduğu bildirildi.

Mart 2003'de Irak savaşının başlamasından bu yana bu ülkede beş Reuters çalışanı hayatını kaybetti. Bunlardan dördü ABD askerlerince öldürülürken, beşincisi bir otomobil kazasında hayatını kaybetti.

RSF raporuna göre, Irak'tan sonra ikinci sırada, geçen yıl yedi gazetecinin hayatını kaybettiği Filipinler var.

Raporda, önde gelen gazetecilerden ikisinin bombalı saldırılarda öldürüldüğü Lübnan, gazetecilere karşı saldırıların arttığı Afrika ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Somali'nin de adı geçiyor.

Gazetecilere karşı sansürün de 2005 yılında arttığı beliritlen raporda, geçen yıl kayda geçen 1,006 sansür uygulamasından yarısından fazlasının, geçen Şubat ayından beri olağanüstü halin sürdüğü Nepal'de meydana geldiği bildirildi.

Çin ise en çok gazeteciyi hapiste tutan ülke konumunda. Çin ayrıca, internete en sıkı denetim uygulayan 15 ülke arasında yer alıyor.
aa
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 12:45:31
Güncelleme :4 Ocak 2006 Çarşamba 12:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?