29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Geleceğini arayan bize geliyor

Tüm dünyada, mülteci, ülkesinde yerinden edilmiş insan, sığınmacı, vatansız denilen kişilerin sayısı her yıl biraz daha artarken, Türkiye de gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) 2007 verilerine göre, 31.7 milyon kişi bir şekilde ülkesi dışında bir yaşam alanı arıyor. Rakamlar bunun 11.4 milyonun mülteci olduğunu ortaya koyuyor.

Düzenli kayıt yok


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası (DB) ve Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) verilerinden yararlanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye’de uluslararası göç verilerinin derlenmesine ilişkin düzenli bir kayıt bulunmuyor. Ancak Türkiye’de kasım sonu itibariyle sığınmacı ve 3’üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısı 18 bin civarında. Buna göre son 13 yılda Türkiye’ye illegal yollarla giriş-çıkış yaparken veya Türkiye’de yasadışı konumda yakalananların toplam sayısı 746 bin 492 kişi. Göçmen kaçakçılığında transit ülke olan, insan ticaretinde hedef ülke konumunda bulunan Türkiye’de kayıtdışında kalan göçmen sayısı oldukça yüksek tahmin ediliyor. Yakalanan göçmenlerin sayısı 1995’te 11 bin 362 iken bu yıl 50 bin 80 kişiye ulaştı. Tahmin edilen sayı ise 400 bin ile 2 milyon kişi arasında.

Kaçakçılıkta hedefiz

Göçmen kaçakçılığında daha çok transit ülke olarak görülen Türkiye, insan kaçakçılığı ve ticaretinde hedef ülke. İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği ve IOM Türkiye’nen yardım elini uzattığı insan ticareti mağdur sayısı 2004’ten bu yana 663 kişiyi buldu. Bu rakam Ekim 2008 itibariyle 72 kişiydi. 2007’de Türk yasa uygulayıcıları tarafından belirlenen insan ticareti mağduru sayısı 148 iken, geçen yıl IOM 118 mağdura yardımda bulundu.

Krizler kamçılıyor

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Sığınmacıların mülteci olması için Türkiye’de bekleme süresinin 4-5 yıl. Bu dönemde Türkiye’de geçici statüde bulunan sığınmacılar, çalışmaları yasak olmasına karşın, İstanbul, Kayseri, Konya illerde çalıştırılıyorlar. Sosyal soruna dönüşen bu konuda Türkiye’nin bir politika belirlemesi gerekir. Tahmin edilen göçmen sayısı ile yakalanan arasında bir uçurum var" dedi.

Ya 5 bin dolar ya çalış öde

GÖÇMEN kaçakçılığı ve insan ticareti yapan suç örgütlerinin talep ettiği ücretler, 500 dolar ile 5 bin dolar arasında. Vardığın ülkede "çalışarak ödersin" diye kandırılıp, borçlandırılan çok sayıda insan da var. Bu kişiler daha sorda zorla çalıştırılıyor. İnsan ticareti mağdurlarının kişiler arasında el değiştirmelerinin de bir fiyatı var. Ortalama fiyatlar 3-5 bin dolar civarında seyrediyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 10:16:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?