16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Gençler Atatürk'e minnettar

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı... Mustafa Kemal, Atatürk, bundan tam 88 yıl önce milli mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıktı. 19 Mayıs yurdun dört bir yanında törenlerle kutlanıyor.

ANKARA:

Ankara'da törenler, devlet erkanının Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasıyla başladı.

Anıtkabir'deki törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kuvvet Komutanları, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bakanlar ve diğer devlet erkanı katıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak, yazılan şu metni okudu:

"Yüce Atatürk, ulusumuza aydınlanma çağının kapılarını açan bu anlamlı günde Türk gençliğine armağan ettiğin bayramı coşku içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulusumuzla bizlikte tarih önünde büyük bir destan yazarak kazandığınız Kurtuluş Savaşı ve kurduğunuz Cumhuriyet, şanlı bayrağımızın yurdumuz üzerinde özgürce dalgalanmasını, genç Türkiye'nin çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasını sağlamıştır.

Türk Ulusu gerçekleştirdiğiniz devrimlerle bağımsız bir ülkede onurlu bir yaşam sürebilmenin temel hak ve özgürlüklerini demokratik bir ortamda kurabilmenin, yarınlara güvenle bakabilmenin kıvancını duymaktadır. Varlığımızın sonuna kadar korunabilmesi, Türkiye'nin uygarlık yolunda duraksamadan ilerleyebilmesinin temel unsuru Cumhuriyet'in yeni eserlerle yüceltilmesi, değiştirilemez nitelikleri ile korunması ve yaşatılmasıdır. Cumhuriyeti yaşatmaya ant içmiş ilke ve devrimlerinizi. Çağdaş yaşamı gönülden benimsemiş Cumhuriyet'in sağladığı kazanımların bilincinde olan Türk gençliği bu konudaki en büyük güvencemizdir.

Cumhuriyet'in devrimci ve aydınlanmacı ruhunu ilk günkü coşkusuyla sürdürmeye karalı olan Türk gençliği ilke ve devrimlerinizin yol göstericiliğinde öngördüğünüz çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için özveriyle yorulmadan ve tüm gücüyle çalışacaktır. Aydınlık düşünceli Türk gençleri kendilerine duyduğunuz güvene layık olmak için hiçbir özveriden kaçınmayacak bıraktığınız emaneti her koşulda koruyarak sonsuzluğa taşıyacaktır.

Türk Ulusunun her yaştan ferdiyle ortaya koyduğu kararlılığın önünde hiçbir güç duramayacak kimse Türkiye'yi çağdaşlaşma yolundan döndüremeyecektir. Bu büyük günde yüksek anınız önünde saygıyla eğiliyor, ulusça bağlılığımızı yineliyor sizi büyük bir özlem, gönül borcu, saygı ve sevgiyle anıyoruz."

Ankara'da kutlamaların adresi 19 Mayıs stadyumu. Cumhurbaşkanı Sezer, saat 15.00'te gençlik temsilcilerini kabul edecek.

81 ilden gelen gençler, saat 13.00'te Meclis Başkanı Arınç'ı ziyaret edecek. Saat 16.00'da da gençler Başbakan Erdoğan'la buluşacak.

İSTANBUL:

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, İstanbul'da da Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

Taksim Meydanı'ndaki anıtta düzenlenen törende İstanbul Valisi Muammer Güler, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazır bulundu.

AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer siyasi partilerile üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İstanbul'daki kutlamalar ise Beşiktaş İnönü stadyumunda gerçekleştiriliyor.

SAMSUN:

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 88'inci yıldönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.
Burada anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Doğu Park'taki Bandırma Vapuru'nun bulunduğu alanda devam edildi.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışını sembolize eden bayrak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in de katıldığı törenle, müze gemi Bandırma Vapuru'ndan karaya çıkarıldı.

KAYSERİ:

Kayseri'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Erciyes Dağı'na "Gençlik tırmanışı" düzenlendi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca'nın da aralarında bulunduğu 55 kişilik dağcı grubu, gece kayak merkezinden tırmanışa geçti.

Şeytanderesi kulvarına izleyen dağcılardan 41'i sabah saatlerinde zirveye ulaştı. 30 ilden tırmanışa katılan 41 dağcı, zirvede saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu ve zirvedeki defteri imzaladı.

ADANA:

Kutlamalara, Atatürk Parkı'nda düzenlenen törenle başladı. Devlet erkanının katıldığı tören akşam saat 18.30'da, Şehir Stadı'nda düzenlenecek etkinliklerle devam edecek. 

19 Mayıs yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor...
Yurt genelinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Çanakkale'de kutlamalar kapsamında, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, siyasi partiler, resmi kurum ve kuruluşlar çelenk sundu.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla il genelindeki okulların katıldığı gösteriler, havanın yağışsız olması durumunda 18 Mart Stadı'nda, aksi halde 90. Yıl Gösteri Merkezi'nde akşam saatinde gerçekleştirilecek.

AYDIN 

Aydın'daki tören, Atatürk Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na Aydın Valiliği, Aydın Garnizon Komutanlığı, Aydın Belediyesi, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının çelenk koyması ile başladı.
Yağmur nedeniyle Adnan Menderes Stadı'nda devam etmesi planlanan tören, Atatürk Spor Salonu'na alınırken, saha içi gösterileri 26 Mayıs tarihine ertelendi.
Aydın Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı gün olduğunu söyledi.
Kurtuluş Savaşı'nın ulusal onuru için direnenlerin, bağımsızlığa ve özgürlüğe sahip çıkanların ve esarete karşı koyanların yazdığı bir destan olduğunu ifade eden Taner, ''Devlet ve toplum olarak bizlere düşen en büyük görev laik, demokratik Cumhuriyetin kazanımlarının değerini bilmek, onları her şartta koruyup geliştirerek, yarınlara taşımaktır'' dedi.
Törende, öğrenciler tarafından konuşmalar yapıldı, şiirler ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okundu.
Öğrenciler, Aydın Valisi Mustafa Malay'a Türk bayrağı ve çiçek sunduktan sonra, salonda bulunan bütün gençler Gençlik Marşı'nı birlikte söylediler.
Tören, Aydın Adnan Menderes Anadolu Lisesinin halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

HATAY 

Antakya'daki törende Vali Ahmet Kayhan, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Orhan Büyükgüngör ve öteki yetkililer Atatürk Anıtı'nda çelenk sundu.
Vali Kayhan, anıt şeref defterine şu satırları yazdı:
''Aziz Atam; milletimizin kaderini değiştirmek amacıyla 19 Mayıs 1919'da yaktığınız bağımsızlık ateşi, öncülüğünüzde atılan adımlarla yurdun her köşesini aydınlatmıştır. Türk gençliği emanetiniz olan Cumhuriyet'e yürekten bağlı olup, çağdaşlık yolunda gösterdiğiniz hedefe emin adımlarla ilerlemektedir. Laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet, genç kuşakların omuzlarında sonsuza değin yükselecektir. Bu anlamlı günde yüksek anınız önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.'' Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Baro Başkanı Sinan Akgöl, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenler, saat 17.00'de Atatürk Stadı'nda devam edecek.

EDİRNE 

Edirne'de ilk tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
25 Kasım Stadı'nda devam eden törenlerde Vali Nusret Miroğlu, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş, vatandaşları ve öğrencileri selamlayarak, bayramlarını kutladı.
Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Müdürü Ekrem Uygur, törende, Atatürk'ün Türk istiklal ve Cumhuriyetini gençlere emanet ettiğini belirterek, ''Ülkemiz bugün çağdaş medeniyetler seviyesine yaklaşmıştır. Genç nüfusumuzdan kaynaklanan dinamizmimiz hemen her alanda daha nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın artmasına yol açmaktadır'' diye konuştu.
Vali Miroğlu, Belediye Başkanı Sedefçi ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Muharrem Yavaş, okullar arası spor, kompozisyon, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
Tören, resmi geçitle sona erdi.

KKTC
:

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) de törenlerle kutlanıyor.

Lefkoşa'da ilk tören, Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, Anıtkabir'den getirilen toprak KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı bir subay tarafından Atatürk Anıtı'na konuldu.

İstanbul'da fener alayı yürüyecek

Kutlamalar kapsamında düzenlenecek fener alayı yürüyüşü nedeniyle İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Bugün Maçka'daki İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi önünden başlayıp Barbaros meydanında son bulacak yürüyüş nedeniyle, saat 19.00'dan itibaren Okul Yolu sokak, Maçka caddesi, Hüsrev Gerede caddesi, Nüzhetiye caddesi ve Şair Nedim caddesi ile Karakol kavşağından Nüzhetiye caddesi istikameti ve Ihlamurdere caddesi kavşağından Nüzhetiye caddesi istikameti trafiğe kapatılacak.

Trafiğe kapatılacak yollar nedeniyle Maçka caddesinden gelen trafik akımı, Abdi İpekçi caddesi ile Bayıldım caddesine ve Teşvikiye, Nişantaşı istikametine yönlendirilecek.

Ihlamurdere caddesine gelen trafik akımı Dolmabahçe caddesi ve Spor caddesine, Şair Nedim caddesine gelen trafik akımı ile Karakol kavşağından Nüzhetiye istikametine gelen trafik akımı ise Spor caddesine yönlendirilecek.

Fulya ve Emirhan'dan gelen trafik akımı Emirhan caddesine ve Ihlamur Yıldız caddesine, Balmumcu'dan gelen akım da Ortaköy dönüşlerine yönlendirilecek.

Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü yarın

19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde 20 Mayıs Pazar günü düzenlenecek "Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü" nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Pazar günü saat 08.00'den itibaren Divan kavşağı, Yedikuyular caddesi, Gümüşsuyu caddesi, Halaskargazi caddesi, Cumhuriyet caddesi ve İnönü caddesi trafiğe kapalı olacak.

Dolapdere'den gelen akış Pangaltı'na, Kadırgalar'dan gelen akış Mete kavşağına, Mete kavşağından gelen akış da Taşkışla caddesine yönlendirilecek.

Beşiktaş'tan gelen akış, Akaretler'den kesilip, Spor caddesine, Karaköy'den gelen akış Fındıklı Işıklar'dan (U) dönüşü yaptırılarak Karaköy'e, Bayıldım caddesinden gelen akış, Bayıldım altbaştan kesilip, Küçükçiftlik caddesine yönlendirilecek.

Tarlabaşı'ndan gelen akış, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü yönüne, Abdülhak Hamit caddesinden gelen akış, Çiçekçi ışıklardan Unkapanı istikametine, Mecidiyeköy caddesinden gelen akış Kuştepe'ye, Abide-i Hürriyet caddesinden gelen akış da Ergenekon caddesine yönlendirilecek.

Ergenekon caddesi Kurtuluş ve Dolapdere caddesine, Valikonağı caddesi Abdi İpekçi caddesine, Abdi İpekçi caddesi de Teşvikiye caddesine ve Bayıldım altbaşa yönlendirilecek.

Kadıköy'de miting

Kadıköy İskele meydanında da 20 Mayıs Pazar günü yapılacak açık hava toplantısı nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Rıhtım caddesi ile Boğa meydanından Rıhtım caddesine kadar tüm yollar, saat 09.00'dan itibaren toplantı bitimine kadar trafiğe kapalı olacak.

Söğütlüçeşme caddesinden Rıhtım'a inen ara sokaklar ise ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak. Trafiğe kapatılan yollara alternatif olarak, Tıbbiye caddesinden gelen trafik akışı Burhanfelek caddesinden E-5 yönüne, Behiçbey sokaktan ise İbrahimağa Işıklar istikametine yönlendirilecek.

Söğütlüçeşme caddesinden gelen sürücülerin Altıyol Boğa meydanından Rıhtım'a inmeleri engellenerek, Kuşdili caddesi salı pazarı istikametine yönlendirilecek, Moda'dan gelen trafik akışı ise Mühürdar kavşaktan geri döndürülecek.

ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 13:58:23
Güncelleme :19 Mayıs 2007 Cumartesi 13:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail aslan IP: 85.99.49.xxx Tarih : 19.05.2007 17:57:31
Sayın atam Türk milleti sizleri unutmadı ve unutmayacak. Çünkü bizlere bağımsız ve özgür bil ülke bıraktınız.Ruhunuz şad olsun. Ne mutlu TÜRKÜM diyene, Başbakanımız ben Türküm diyemesede Bu yüce Türk milleti Türktür.Sonsuza dek senin ilkelerine bağlı kalacak.

zafer ugur IP: 82.212.13.xxx Tarih : 19.05.2007 16:21:50
Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek deyildir.benim fikirlerimi,benim duygularimi anliyorsaniz ve hissediyorsaniz yeterlidir. K.ATATÜRK EY ATAM SON GÜLERDE DEVLETI YÖNETENLER YÜZÜNDEN DEYIL YÜZÜNE BAKMAK;PORTRENE BILE BAKACAK YÜZÜMÜZ KALMADI.!!!!!