18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Genç'ten, Akman'la ilgili iddialar

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, 2000-2008 arası alıp sattığı binlerce metrekarelik gayrımenkul alım satımlarıyla ilgili yeni bir iddiayı daha gündeme getirdi. Genç, tapu kayıtlarına göre Akman’ın, Alman polisinin Deniz Feneri e.V’yi takibe aldığı 2006’nın Mayıs sonunda Pursaklar mevkiinde 33 bin TL’ye 422 metrekarelik gayrımenkul sattığı kişinin Türkiye Deniz Feneri Ankara Temsilcisi Mevlüt Koca olduğunu öne sürdü. Genç, Akman’ın 2004 yılında İstanbul Zekeriyaköy’de 9541 metrekarelik bir taşınmaza ilişkin hisselerini ise, bir dönem yönetim kurulu üyeliğini de yaptığı Kanal 7’nin sahibi Yeni Dünya İleşitim Şirketi’nden aldığını savundu.

Genç’in elindeki belgelere göre, 13 Temmuz 2003’te yeniden RTÜK üyesi seçilen Akman’ın yeniden RTÜK Başkanı olduğu 15 Temmuz tarihinde 3 ayrı gayrımenkul aldığı isim ise, Akman’ın Armada Alışveriş Merkezi macerası sırasında ismi sık sık geçen Salih Bezci’nin sahibi olduğu BESA İnşaat şirketi oldu. Akman, kayıtlara göre 15 Temmuz 2005’de, Polatlı Beyobası mevkii 1243, 1683, 1684 parsellerdeki 3 ayrı taşınmazı da bu şirketten satın aldı.

Akman’ın 2000-2008 arasında gerçekleştirdiği büyük çaplı gayrımenkul alım satımlarına ilişkin sözlü soru önergesini, TBMM Başkanlığı’na sunduğunu belirten Genç, “Deniz Feneri e.V davası kapsamında kurye olduğu iddia edilen, bu kadar kapsamlı ticari ilişkileri olan Akman’ın, vergi mükellefi olup olmadığını, mal bildirimlerinde bu gayrımenkul alım satımlarını gösterip göstermediğini bir milletvekili olarak kamu adına öğrenmek istiyorum” dedi.

1 aydır gündeme alınmadı

Deniz Feneri e.v’den Türkiye’ye gönderilen paraların akıbetinin tespiti açısından verdiği soru önergesinin büyük önem taşıdığını, ancak TBMM Başkanlığı’na sunuluşunun üzerinden 1 ay geçmesine rağmen, önergesinin henüz gündeme dahi alınmadığını belirten Genç, tapu kayıtlarına göre Akman’ın 26 Mayıs 2006’da, Keçiören ilçesi Pursaklar Mahallesi, 76130 pafta, 16565 ada, 9 parsel’de bulunan 422 metrekarelik taşınmazını, 33 bin TL harç matrahı üzerinden Mevlüt Koca adlı kişiye sattığını söyledi. Bu kişinin Türkiye Deniz Feneri Ankara Temsilcisi olduğunu öne süren Genç, “Bu alışveriş Deniz Feneri e.V’den gelen paraların Türkiye’deki Deniz Feneri’ne aktarımı mıdır?” diyerek Akman’ın gayrımenkul alım satımları ve önergesiyle ilgili VATAN’a şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tayyip Erdoğan öteden beri RTÜK Başkanını öz evladı gibi koruyor. Kendisinin Deniz Feneri’ne karıştığını bildiği halde, o yolla Türkiye’ye para geldiğini bildiği halde, yasa değiştirerek RTÜK Başkanı hakkında soruşturma açma iznini kendine bağladı. Bu kadar geniş ticari faaliyeti, alış verişleri olan, Deniz Feneri e.V davasına adı karışan Akman’ın, Erdoğan tarafından bu kadar korunmasının sebebini anlamak için mal varlığının, ticaret hacminin kamuoyunca bilinmesi lazım. Erdoğan tarafından korunan bu bürokratın ne tip ticari ilişkileri var bunun görülmesi için soru önergesi verdim. Ama üzerinden 1 ay geçtiği halde önergem hala gündeme girmemiş. Yani Akman hem Meclis Başkanlığı hem AKP iktidarı tarafından belli ki korunuyor.”

Kamer Genç, 26 Mart’ta TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Deniz Feneri e.V’den Türkiye’ye para akışı olduğu dönemde, RTÜK Başkanı’nın binlerce metrekarelik gayrımenkul alıp sattığını açıklamıştı. Genç, Akman’ın 2000 yılında başlayıp, 2008 yılında da süren gayrımenkul alım satımlarıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na da soru önergesi verdi. Genç’in TBMM İnternet Sitesi’ne göre, 26 Mart 2009 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu, önergesinde Akman’ın gayrımenkul alım satım işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler de yer aldı.

Erdoğan’dan yanıt bekleyen sorular

Kamer Genç önergesinde, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verdi:

- Bu belirtilenler dışında da adı geçenin gayrımenkul alım veya satımları var mıdır?

- Adı geçen kamu görevlisi olduğuna göre bu boyutta büyük partiler halinde gayrımenkul almasını tasvip ediyor musunuz? Bu taşınmazları mal bildiriminde beyan etmiş midir? Hangi kaynaktan sağlanan parlarla bu gayrımenkulleri satın almıştır?

- Adı geçen kişinin bu veya diğer faaliyetlerinden dolayı vergi mükellefiyeti var mıdır?

Şahin: Dosyayı Alman elçiliği ulaştırdı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Deniz Feneri e.V. ile ilgili soruşturma nedeniyle Ankara’dan istenen “adli yardım” talebinin Türk Dışişleri aracılığıyla değil Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği kanalıyla kendilerine ulaştırıldığını açıkladı. Şahin, Almanya’da 15 Türk’le ilgili sürdürülen hazırlık soruşturması çerçevesinde Frankfurt Savcılığı’nın gönderdiği yeni dosya konusunda VATAN’a şunları söyledi: “Basında bu ’adli yardım’talebine ilişkin belgelerin Almanya’daki Türk Büyükelçiliği üzerinden bize ulaştırıldığı yolunda haberler yayınlandı. Bu gerçeği yansıtmıyor. Söz konusu dosya, geçen Cuma günü saat 11.15’te Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Bakanlığımıza intikal ettirildi. İçeriğini bilmiyoruz. Şu anda tercüme ediliyor. bundan sonra gereği yapılacaktır.”

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 10:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?