19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Genelkurmay'ın İncirlik açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, 17 Eylül 2005’te İncirlik Üssü’nde ABD’li askerler tarafından kelepçelenen Binbaşı Ferih Dinçer’le ilgili olarak, Dinçer’in yanlış yöne girdiği için kendisini uyaran ABD’li askerlere “mukavamette” bulunduğunu söyledi. Genelkurmay, kelepçe vuran ABD’li askerin cezalandırıldığını ve Türkiye’den gönderildiğini belirtti. 

Genelkurmay Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İncirlik Üssünde 2005 yılında meydana gelen bir olayla ilgili olarak bazı basın yayın organlarında yayımlanan haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirmesini önlemek amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur denildi. 

Binbaşı Ferih Dinçer’in, 17 Eylül 2005’te İncirlik Üssü’ndeki ABD Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ait olan, ancak Türk personelin de girişine müsaade edilen bir sosyal tesise eşi ile birlikte gittiği belirtilen açıklamada, “Kapanış saati olan 03:00’te tesisin ABD güvenlik görevlileri tarafından boşaltılması üzerine arabasına binmiş ancak park yerinden yanlış yönde çıkma girişiminde bulunmuştur” denildi. Türkiye ve ABD arasında mevcut olan ikili anlaşma gereği, trafik ihlali yapıldığını gören ABD güvenlik personelinin, aracı durdurarak yanlış yönden gittiğini ikaz ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: 

“Alkollü olduğu şüphesiyle sürücüyü kontrol maksadıyla araç dışına davet etmiştir. Araç dışına çıkmayı kabul etmeyen adı geçen personel ile ABD’li güvenlik görevlileri arasındaki münakaşa büyümüş, söz konusu personel ile eşi, fiili mukavemette bulunmaları üzerine, ABD’li güvenlik görevlileri tarafından zorla araç dışına çıkarılarak kontrol altına alınmıştır. Birlik nöbetçi amiri, Türk güvenlik ekibi ile derhal olaya müdahale etmiş ve bahse konu personeli ve eşini teslim almıştır 

ABD’Lİ GÜVENLİĞİN CEZA ALMASI SAĞLANDI 

Konu, süratle komuta katına intikal ettirilmiş, daha sonra ABD’li yetkililerle görüşülerek ABD’li güvenlik görevlisi hakkında cezai işlem yapılması sağlanmış ve Türkiye’den geri gönderilmiştir. Söz konusu Türk personel, yaşadığı olayın duygusallığından uzaklaştırılmak maksadıyla geçici olarak garnizon dışında görevlendirilmiştir. Mecburi hizmet süresini doldurmuş durumda olan adı geçen personel, bir süre sonra kişisel tercihi doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinden istifa etme hakkını kullanmıştır. “

ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 13:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?