19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gerçeği ile sahtesi arasında 9 gram fark

Uşak Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en değerli parçası Kanatlı Deniz Atı Broşu’nun İran’da yapıldıktan sonra müzeye konan sahtesinin otopsi raporunu Türkiye’nin en çok izlenen haber programı Arena ele geçirdi. Rapora göre gerçek broş 14. 3 gram ağırlığında. Sahtesi ise 23.5 gram. Orijinal broş "dövme" tekniğiyle yapılmış, sahtesi ise "döküm" tekniğiyle...

UĞUR Dündar ve Arena ekibi, Türkiye kadar dünyada da yankı bulan tarih hırsızlığının ayrıntılarını bulmak için başlattığı çalışmada, İzmir Müze Müdürlüğü’nün ayrıntılı incelemeler sonucu hazırladığı bilirkişi raporuna ulaştı. İzmir Müze Müdürlüğü’nün 08.03.2006 tarih ve 404 sayılılı raporunda sahte broşla gerçek broş arasındaki farklar tek tek sayılıyor. Broşun sahte olduğunun en önemli kanıtı olan raporda şöyle deniliyor:

KARUN HAZİNESİ

Karun Hazinesi olarak bilinen bir grup Lidya eserleri tarafımızdan sayılmış ve incelenmiştir. ABD’den getirilmiş 362 parçanın ayrıntılı incelemesinde Kanatlı Deniz Atı şeklindeki broşun sahte olduğu tespit edilmiştir. Kayıp orjinal broş yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve gramajlar incelendiğinde bu durum kesinlik arz etmektedir.

GERÇEĞİ DAHA HAFİF

Gerçek broş dövme tekniği ile yapılmıştır. 14.3 gr ağırlığındadır. Zinciri çok sayıda halka ile örülmüştür. İğnesi farklı noktadan çıkmaktadır. Yüzeyinde mikro ölçekte döküm hava kabarcıkları yoktur. Ortada bağlanmış 3’lü sallanpa gövdeye bir halka ile bağlıdır. Saç lüleleri çok canlıdır. Gözünde çapak yoktur, genel olarak çok canlı bir görünümü vardır. Burun üstünde tırtılları vardır.

MÜZEDEKİ SAHTE

Sahte broş dövme değil döküm tekniği ile yapılmıştır. 23.5 gr ağırlığındadır. Zinciri az sayıda halka ile

örülmüştür. İğnesi lehim ile tutturulmuştur ve farklı noktadan çıkmaktadır. Yüzeyinde mikro ölçekte döküm hava kabarcıkları vardır. Ortada bağlanmış

3’lü sallanpa gövdeye bir halka ile bağlı olması gerekmektedir. Saç lüleleri cansız ve sığdır. Gözünde çapak vardır. Burun üstü tırtılları yoktur.

BAŞKA SAHTELER

Yıllardan beri eserlerin yüzde 99’unun fotoğraflarının çekilmediği tespit edilmiştir. Bu, sayım işleminin sağlıklı yapılamamasına neden olmakta, böylelikle suistimallere ve benzeri olumsuzluklara imkan sağlanmaktadır. Özellikle hazinenin en önemli parçalarından olan gümüş eserlerin bazılarına ilişkin olarak Lidya dönemine ait günümüzde karşılaştırma yapılacak az örnek bulunmasından ötürü tarafımızca kesin bir kanaate varılamamıştır.
Uğur Dündar / Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 10:51:59
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 11:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?