15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Glock'ta sır dolu ölümler

Türkiye'de yakalanan ABD'ye ait silahları, Almanya ve Avusturya'da takip eden Emniyet, silahların Kuzey Irak'ta kaybolduğunu ve 2 kişinin şüpheli şekilde öldüğünü ortaya çıkardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin (KOM), Türkiye'ye Kuzey Irak'tan kaçak giren hafif ve ağır silahların menşeine yönelik başlattığı çalışma yeni boyutlara ulaştı. Türkiye'nin elde ettiği bilgileri, ABD'ye silah satan Almanya ve Avusturya ile paylaşması üzerine ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) nezdinde başlatılan girişimler sonucunda, Kuzey Irak'ta kaybolan silahlarla ilgili olarak 2 kişinin şüpheli şekilde öldüğü ortaya çıktı.

Milliyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kurban Bayramı'nda yaptığı Lübnan gezisinde, PKK konusunda "Ellerinde ABD menşeili silahlar var" demesinin perde arkasını araştırırken, ABD'nin Irak'taki yerel kuvvetlere dağıttığı hafif ve ağır silahların kaybolması ve bir çoğunun da PKK ile kaçakçılık gruplarının eline geçmesi nedeniyle Pentagon'un soruşturma başlattığını ortaya çıkarmıştı.

Öldürülen Kuveytli

ABD'nin Almanya ve Avusturya'dan satın alarak Irak'taki koalisyon güçleri ile yerel polis birimlerine dağıttığı özellikle Glock, Walter, AK47 Kalaşnikov, MP-5, M-4, Colt, Smith Wesson marka silahların çeşitli yollardan kaçakçılık grupları ile PKK'nın eline geçtiğinin saptanması üzerine bölgeye giden ABD'li müfettişler ilginç bilgilere ulaştı.

Hibe edilen yaklaşık 500 bin silahın sadece yüzde 10'unun kayıt altında olduğu, kayıt altında olmayan silahlardan 14 bininin nerede olduğunun ABD'lilerce dahi bilinmediği iddiaları üzerine Pentagon müfettişleri, soruşturmayı "finans yolsuzluğu" üzerine yoğunlaştırdı.
ABD'li askeri müfettişler, silahların kaybolmasında ve kayıt altına alınamamasında sorumluluğu bulunan ABD'li personeli tespit etmeye çalışırken, kayıp silahlarla ilgili geçen yılın başında Filipinler'de bir Kuveytlinin öldürüldüğünü belirledi.

Adı gizli tutulan Kuveytlinin, ABD'nin 2003'teki müdahalesinin ilk döneminde getirilen silahların saklandığı ve korunduğu deponun sorumlusu olduğu, öldürülmeden kısa süre önce görevinden ayrıldığı ve banka hesaplarında yüklü para hareketlerinin gerçekleştiği belirlendi.

Şırnak'ta 8 Glock yakalandı

Şırnak'ta "Glock" marka 8 tabanca olmak üzere toplam 9 tabancayı alıcı kılığına giren jandarmaya satmak isteyen 2 kişi yakalandı.

Kayıp silahlar

Müfettişlerin Irak'ta bulundukları dönemde, konuyla ilgili tanıklık yapan ve önemli bilgiler aktardığı öğrenilen silah depolarının sorumlusu bir Iraklının da birkaç ay önce şüpheli bir şekilde intihar ettiği ortaya çıktı. Alman Kriminal Dairesi (BKA) ile görüşmeler için geçen ay Almanya'ya giden KOM Dairesi heyeti, kayıp silahlar konusunda ABD'lilerle bir araya geldi. Türk yetkililer, ABD'ye silah satan Alman ve Avusturya'nın polis yetkilileriyle birlikte ABD Hava Kuvvetleri Özel Soruşturma Birimi'nin (AFOSI) Frankfurt'taki merkezindeki görev yapan üst düzey askeri yetkililerle görüştü. 

Alman ve Avusturyalı yetkililer, silahların akıbetiyle ilgili sonuç alınamaması halinde silah satışının kesileceğini bildirdiler.



MİLLİYET
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 11:34:29
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 11:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?