19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Göğüs çatalınızı seyirci görmesin

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, orkestra bölümündeki kadın sanatçılara "dekolte uyarısı"nda bulundu. Önce orkestranın Genel Müdürlük binası içindeki panosuna asılan uyarı yazısı, orkestra sanatçılarından gelen tepkiler sonrasında önceki akşam kaldırıldı.

DEKOLTE uyarısı yazısını asan Orkestra Müdürü viyolonsel sanatçısı Arzu Sugüneş, Hürriyet’e "Orkestra sanatçılarının dekoltelerinin sazdan ön plana çıkması doğru değil" dedi. Sanatçıların hoş olmayan görüntüler sergilediğini savunan Sözgüneş, bu duruma izin vermeyeceklerini belirterek şöyle devam etti: "Burası bir devlet kurumu. Göğsünün çatalı gözüken elbise giyiyorlar, hiç hoş olmayan görünüm sergiliyorlar. Bunu bir yazılı ikazla panoya astık. Ama daha sonra tepki çekeceğimizi düşünerek, bunu sözlü uyarıya çevirdik. Erkek sanatçı arkadaşlar da ’Yapmayın, karışmayın bayan arkadaşlarımızın kıyafetlerine’ gibilerinden serzenişte bulundular. Kurumda askılı giyiliyor, bunlara karşı olamayız, tutucu değiliz, ama abartıya da kaçmamalıyız. Orkestramızdaki bayanlar kendilerini teşhir edecek şekilde dekolte giyiniyorlar. Bir mini etek giyip donunun görünmesi hiç de uygun bir davranış değil."

"Göğüs çatalı"nın görünmeyecek şekilde elbise giyilmesi gerektiğini vurgulayan Arzu Sugüneş, "Sanatçıların seyircilerin dikkatlerini dağıtmaya hakkı yok. Sırt dekoltesi giyilebilir; çünkü arkaları dönük olduğu için seyircinin dikkatini dağıtmıyor" dedi.

Makyaj yapmayalım peçeyle gezelim

SUNA KAN

Uzun yıllardır sanatın içerisindeyim, ama bugüne kadar böyle bir uyarı ile karşılaşmadım. Ben dekolteyi kendime yakıştıramadığımdan dolayı giymiyorum. O zaman makyaj da yapmayalım, peçe takıp gezelim. Böyle bir uygulamayı tasvip etmem mümkün değil.

Baleyi de kaldıralım

KERİM SOYSAL

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Kerim Soysal konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Orkestra sanatçılarının giyimi yönetmeliğimizde belirlenmiştir. Mevsime göre de kumaşlar bellidir. Bir tuvalette kadına yakışacak ne varsa, kadın sanatçılarımız onu giyerler. Orası burası görünüyormuş, onu incelemeyiz. O zaman bale de yapmayalım."

Böylesini hiç duymadım

YILDIZ İBRAHİMOVA

Ben ilk defa böyle bir şey duyuyorum. Böyle bir kısıtlamayı daha önce sadece Avrupa’da değil, dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Avrupa’da herkes böyle giyinir. Müzik dinlemeye gelen seyirci, zaten dekolteye bakmaz. Kendisini müziğe verir. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde sanatçılara bu tür kısıtlamaların getirilmesini hoş bulmuyorum.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 04:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?