20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Gönlü olursa ifade verecek

Ergenekon Davası’na bakan 13. Ağır Ceza’nın, soruşturmanın kilit ismi Tuncay Güney’in ifadesinin alınması yönündeki kararı, dava için kilit önemde olsa da, uygulamada ciddi sorunlar var.

Uluslararası hukuki prosedüre göre, karar İçişleri ve Dışişleri kanalıyla Kanada Hükümeti’ne iletilse de, ifade verme konusunda Tuncay Güney tamamen ’serbest’. Güney ifade vermeyi kabul etmezse, ne Türkiye’nin ne de Kanada’nın hiçbir zorlama durumu yok.

İSTANBUL 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Ergenekon soruşturmasının başlatılmasını sağlayan Tuncay Güney’in ifadesinin alınması kararı dava açısından kilit önemde olsa da, uygulanmasında ciddi zorluklar olduğu anlaşıldı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki günkü duruşmada sanık avukatlarının taleplerini dinledi. Ardından mahkeme heyeti, soruşturma dosyası ulaştıktan sonra, Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Tuncay Güney’in yurt dışında ifadesinin alınması için hukuki işlem başlatılmasına karar verdi.

Resmi prosedüre göre, bu işlem Adalet Bakanlığı aracılığıyla gerçekleştirilecek. Güney hakkında ’kırmızı bülten’ çıkartılmadığı için, Kanada’dan iadesi istenemiyor. Bu nedenle mahkeme heyeti, önce Güney’e sorulması istenen soruları belirleyecek. Ardından Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla, Kanada adli makamlarından Güney’in ifadesinin alınması istenilecek.

Türk savcı soru soramayacak

Kanada’da bulunduğu yerin adliyesine çağrılacak Güney’e ilk olarak Ergenekon davası konusunda bilgisi olup olmadığı, ifade vermek isteyip istemediği sorulacak. Güney’in kabul etmemesi halinde, hiçbir soru sorulamayacak. Ancak, ifade vermeyi kabul ederse, gönderilen sorulara Güney’in verdiği yanıtlar alınacak. Bu ifade sırasında, Türkiye’den isterse soruşturmayı yürüten bir savcı bulunabilecek. Türkiye’den gelen yetkili hiçbir şekilde Güney’e soru soramayacak ya da müdahalede bulunamayacak.

Dünkü duruşmada sanık Kemal Kerinçsiz, Tuncay Güney’in yurtdışında dinlendiğinde tertibin devam edeceğini, bu yüzden mahkeme huzurunda dinlenmesi gerektiğini söyleyedi. Kerinçsiz, "Mahkemenin Güney’in yüzünü görmesi gerek" deyince Mahkeme Başkanı Köksal Şengün de, "Yüzünü biz de merak ediyoruz" diye konuştu.

’Karar net değil’

HUKUKÇULAR, Ergenekon Davası’nda mahkeme heyetinin aldığı, Tuncay Güney’in ifadesinin alınması için hukuki işlem başlatılması kararının çok net olmadığı görüşünde. Karara göre, henüz sanık olmadığı için Güney’in iddianameye girmeyen dosyası savcılıktan istenecek. Hukuki durumuna bakılacak. Bulunduğu ülke ile Güvenlik ve İşbirliği anlaşması olup olmadığı incelenecek. O ülkenin vatandaşlığına geçip geçmediği öğrenilecek.

Hurriyet
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 22:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.88.xxx Tarih : 21.12.2008 01:22:42

görülüyor ergenokon örgütüne yönelik herhengi bir terör eylemi tespiti ve ispatı olmadığı için dışarıdan eylem ve cinayet ithal edilecek yakın zamanda danıştay saldırısını yapan avukat alpaslan aslan pismanlık yasasından yararlancak beni bunlar azmettirdi diyecek cezası böylelikle düşürülecek ve bir de bu hahambaşının ifadesi ile içerde bekletilen tutuklulara ceza kesecekler iyi fikir kurnazca hazırlanmış tutarsa ne ala