27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Görev askeri savcılığın

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Savcısı Sabih Kanadoğlu, Görevde Bulundukları Dönemde Darbe Hazırlıkları Yaptıkları Gerekçesiyle Ergenekon İddianamesinde Yer Alan Emekli Komutanlarla İlgili Soruşturmanın Ancak Genelkurmay Askeri Savcılığı'nca Yapılabileceğini Savundu.


Yargıtay Onursal Cumhuriyet Savcısı Sabih Kanadoğlu, görevde bulundukları dönemde darbe hazırlıkları yaptıkları gerekçesiyle Ergenekon iddianamesinde yer alan emekli komutanlarla ilgili soruşturmanın ancak Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca yapılabileceğini savundu.
Kanadoğlu, şunları söyledi:

İcraat yoksa suç yok

"Emekli komutanların, herhangi bir şekilde bir terör örgütüyle birliktelik iddiası yoksa, yahut o konuda kanıt yoksa, iddia konusu olduğu tarihte Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli bulunan, hele komuta kademesindeki kişilerin askeri yargı dışında yargılanması olanaklı değildir. TBMM’yi ya da hükümeti ortadan kaldırma teşebbüsüne girişilebilmesi için her şeyden önce bir icrai hareket lazımdır. Hazırlık hareketi, uygun araçlarla fiili icraata geçmemişse, o takdirde bir suçtan bahsedilemez. Yeni Türk Ceza Kanunu’nda (TCK), doğrudan doğruya kendiliğinden gönüllü vazgeçme halinde zaten teşebbüsle mahkûm etmek olanağı da yoktur. İcrai harekete geçilmiş olsa bile kendiliğinden gönüllü olarak vazgeçme halinde de suç oluşmaz, cezalandırılamaz. Emekli kuvvet komutanlarının darbe planına karar verdikleri iddianamede belirtiliyorsa, bundan neden vazgeçtikleri de ortaya konulmalıdır."


 

iha
Yayın Tarihi : 29 Mart 2009 Pazar 04:49:59
Güncelleme :29 Mart 2009 Pazar 05:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?