28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Görmeyen sanığa eğitim cezası

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yönetiminde bulunduğu kooperatifin genel kurulunu zamanında yapmadığı gerekçesiyle yargılanan, görme ve kısmen işitme engelli 74 yaşındaki İsmail Canseven, İlçe Asliye Ceza Mahkemesince kütüphanede 26 gün eğitim faaliyetlerine katılma cezasına çarptırıldı.

Okuma-yazma bilmeyen ve yürümekte güçlük çeken Canseven'in cezasını oğlunun yaşadığı Eskişehir'de bulunan kütüphanede çekmesi yönündeki talebi olumlu karşılandı. Kütüphanede eğitim faaliyetlerine nasıl katılacağını bilmeyen Canseven, mahkemeye cezanın reddi için itiraz etmeye hazırlanıyor.

Domaniç ilçesine bağlı Domur köyünde yaşayan ve 1995 yılında görme yetisini kaybeden Canseven, Yunus Damar, Seçkin Ünal, Ali İhsan Sav ve İlyas Akbaba ile 1997 yılında kurulan Domur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin yönetim kurulunu oluşturdu.

Kütahya Tarım İl Müdürlüğü 2001 yılında olağan genel kurul toplantısını yapmadığını belirlediği kooperatif yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Domaniç Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava sonucu Yunus Damar, Seçkin Ünal, Ali İhsan Sav ve İlyas Akbaba'ya 25'er gün, İsmail Canseven'e de 26 gün hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı, sanıkların alkollü içki satılan yerlere gitmelerini men edecek şekilde tedbire çevirdi.

Mahkeme, söz konusu kararın İsmail Canseven tarafından temyiz edilmesi üzerine davayı yeniden görüştü. Bu yargılama sonunda mahkeme, 31 Mayıs 2006'da Kooperatifler Kanunu'na muhalefet ettikleri için Yunus Damar, Seçkin Ünal, Ali İhsan Sav ve İlyas Akbaba'nın 25'er gün, sanık İsmail Canseven'in de 26 gün Domaniç Halk Kütüphanesinde eğitim faaliyetlerine katılmalarına ve 122'şer YTL para ödemelerine hükmetti.

Görme ve kısmi işitme engeli bulunan, yürümekte güçlük çeken İsmail Canseven'in oğlu, İsa Canseven, babasının iyi niyetinin kurbanı olduğunu belirterek, yaklaşık 11 yıldır görme engeli bulunan, yürümekte güçlük çeken babasının başkasının yardımı olmadan yaşamını sürdüremediğini söyledi.

Babasının evde bile duvara monte ettikleri ipler sayesinde tuvalete gidip gelebildiğini ve temel ihtiyaçlarını zor karşıladığını bildiren İsa Canseven, "Babam okuma ve yazma bilmiyor ama biri ona kitap okuduğunda çok keyif alıyor" diye konuştu.

İsa Canseven, "En son, yazar Turgut Özakman'ın Şu Çılgın Türkler adlı kitabını okudum ve keyifle dinledi" dedi.



aa
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 13:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?