26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gözler iki amiralde...

"Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamaları iddiasıyla iki amiral hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, 45’i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik operasyonun düğmesine bastı. 9 ilde 100’e yakın adreste eş zamanlı yapılan operasyonda “Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek”le suçlanan 35 kişi gözaltına alındı. Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım hakkında zorla getirilme kararı çıktı.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen’in yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Gölcük ve Karamürsel’in de aralarında bulunduğu 9 şehirde operasyon yapıldı. 4’ü TÜBİTAK’ta kripto görevlisi, 45’i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığının da olduğu 100’e yakın adres arandı.

‘Askeri casusluk’

Adreslerde yapılan aramaların, şüphelilere yönelik Türk Ceza Kanunu’nda yer alan, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak”, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleritemin etmek” ve “Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçlamaları iddiasıyla gerçekleştiği ifade edildi. Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığı ve TÜBİTAK’ta yapılan aramalarda Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarına ait belgelerin ele geçirildiği, soruşturma şüphelilerinin yabancı servislerle irtibatlarının da araştırıldığı kaydedildi.

Fişleme iddiası sorulacak

Kendilerine yönelik operasyon yapılanlardan 4 TÜBİTAK görevlisinin de yer aldığı 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilen soruşturma kapsamında, haklarında ’zorla getirilme’ kararı verilen Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin, ifade vermeleri için, 8 Kasım 2010’dan itibaren Merkez Komutanlığı görevlilerince Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilmelerinin istendiği öğrenildi. Şüphelilerin yaklaşık 2 bin kişiyi fişledikleri iddiasıyla savcılıık tarafından sorgulanacakları öğrenildi.

23 kişi tutuklanmıştı

Soruşturma kapsamında, geçtiğimiz Mart ayında yapılan ilk operasyonda çok sayıda asker ve askeri öğrencinin Merkez Komutanlığında talimatla ifadeleri alınmıştı. Soruşturma dosyasından ayrılan “fuhuş” suçlamalarına yönelik dosya kapsamında 23 kişi tutuklanmıştı. Bu kapsamda, emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücait Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ve Tuğamiral Sinan Ertuğrul’un da aralarında bulunduğu 120 askerin ’mağdur’ sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.

Şüphelilerin evlerinde ve kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda ele geçirildiği öne sürülen belgeler soruşturmayı yürüten savcı Fikret Seçen’in talimatıyla TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı’a gönderilrdi. Bu belgelerin gizli belge niteliği taşıyıp taşımadıklarnı soruldu. Her iki kurum tarafından hazırlanan raporlarda sözkonusu belgelerin “gizli” olduğu ortaya çıktı.

3 ayrı soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturmanın fuhuş iddialarına ilişkin bölümüne kısa bir süre önce görevsizlik kararı verilerek, soruşturmanın bu kısmı Karamürsel Cumhuriyet Başsavcılığı ’na göndermişti. Soruşturmanın “Askeri Casusluk ve Şantaj ” kısmı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ’nda kalırken , Deniz Kuvvetleri ’nde görevli subaylara ilişkin iddialar nedeniyle Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı ”da kendi içinde soruşturma başlatmıştı.

TÜBİTAK’tan belge aldılar

Çete üyelerinin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda orduya ait çok gizli bilgi ve belgeler bulundu. Polisin yaptığı belirlemelere göre emekli Albay İbrahim Sezer’in TÜBİTAK’ta görevli 4 kişiden çok gizli projeleri satın aldığı ortaya çıktı. Çetenin devletin ve ordunun bilgi ve belgelerini casusluk amacıyla ele geçirdiği resmi kayıtlara geçti.

31 MUVAZZAF 4 KRİPTO UZMANI GÖZALTINDA

ARAMA YAPILAN ADRESLER

* Genelkurmay Elektronik Sistem Komutanlığı
* Savunma Sanayi Müsteşarlığı
* TÜBİTAK
* Erdek Mayın Filo Kom.
* Foça Deniz Üs Komutanlığı
* Aksaz Deniz Üssü
* Deniz Harp Okulu

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2010 Salı 21:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?