22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Gücüm yok mazeretine ret

Yargıtay Hukuk Genel Kurul'u, Muğla'da karısı M.S'nin burnunu kıran Ş.S adlı kocaya boşanma yanında çifte tazminat cezası kesti. Kurul, kocanın "Karıma tazminat ödeyecek gücüm yok" mazeretini de reddetti. Kurul'un kadına şiddete geçit vermeyen kararı "içtihat" niteliği de taşıyor.


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Muğla'da karısı M.S'nin burnunu kıran Ş.S adlı kocaya boşanmasının yanında maddi ve manevi çifte tazminat cezası verdi. Davalı kocayı "tam kusurlu" bulan Kurul, "Karıma tazminat ödeyecek gücüm yok" mazeretini de kabul etmedi. Kurul'un dayakçı kocaları çifte tazminat ödemeye zorlayan 7 Şubat tarihli bu kararı "içtihat" niteliği de taşıyor.

KARISINI EVDEN KOVDU

Muğla'da oturan 24 yıllık S. çifti, kocanın alkol alışkanlığı yüzünden kavga etti. Karısına onur kırıcı sözler söyleyen ve şiddet uygulayan öfkeli koca, tartışma sonunda karısını evden kovdu. Kızkardeşinin yanına yerleşen M.S. adlı kadın aile yakınlarının zorlaması ve kocası Ş.S'nin "özür dilemesi" sonucu evine döndü.

KARISININ BURNUNU KIRDI

Ş.S. bir süre sonra yeniden alkol almaya başladı. Alkollü olduğu sırada karısı M.S ile tartışan Ş.S., karısının burnunu kırdı. Hastanede bir süre tedavi gören M.S. taburcu olduktan sonra boşanma davası açtı ve kocasından maddi ve manevi tazminat istedi. Yerel mahkeme, çiftin boşanmasına ve davacı kadına 5 bin YTL "manevi tazminat" ödenmesine hükmetti.

MADDİ TAZMİNAT VERMEDİ

Kadının "maddi tazminat" talebi ise tarafların ekonomik durumlarının birbirine denk olması nedeniyle mahkemece reddedildi. Davacı kadın M.S, evlilik birliği sürecinde edinilen tüm malların kocasının adına olduğunu belirterek Yargıtay'a temyize başvurdu. Davalı koca Ş.S de tazminat ödeyecek ekonomik gücü olmadığını öne sürdü.

KURUL BOZDU

Davanın temyiz incelemesini yapan ve son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, evlilik birliğinin sona ermesine neden olan olaylarda davalı kocanın "tam kusurlu" olduğunu kaydetti. Kocanın, "Ekonomik gücüm yok" mazeretini kabul etmeyen Kurul, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre davacı kadın yararına maddi tazminat ödenmesine de hükmetti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2007 Pazar 15:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?