19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gül, Filistin'i ziyaret etti

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bütün çatışmaların özünde Filistin meselesinin bulunduğunu belirterek, "Bu mesele çözülmeden bu acılar devam eder" dedi.

Gül, İsrail'deki temaslarının ardından Batı Şeria'ya geçerek Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Yarım saat süren baş başa görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Gül ve Filistinli Baş Müzakereci Saib Erakat, ortak bir basın açıklaması yaptı.

Gül, çok faydalı bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Ne yazık ki son bir ayda bölgede çok kan ve gözyaşı aktı, yıkımlar oldu. Şimdi bir BM kararı var. İnşallah bu karar doğru bir biçimde uygulanabilir" dedi.

Gül, bütün bu olup bitenlerin unutturmaması gereken önemli bir nokta olduğunu ifade ederek, "Bu Filistin meselesidir. Bu mesele çözülmeden bu acılar devam eder" diye konuştu.

"Olup bitenlerden ortaya çıkan bir gerçek daha var ki sadece güçle ve tek taraflı kararlarla bir neticeye ulaşılamıyor. Bu gözükmüştür" diyen Gül, şimdi yeni bir kalıcı barış için adımların atılması gerektiğini ve bunun için de kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılmasının yanı sıra İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinlilerin ve Filistinli seçilmiş temsilcilerin de serbest bırakılmalarının gerekli olduğunu ifade etti. Gül, "Bu yeni bir iklim yaratabilir" diye konuştu.

Gül, "Biz Türk hükümeti ve Türk halkı olarak Filistinlilerin yanında olduğumuzu gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Filistinli Baş Müzakereci Erakat da Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın gayret ve çabalarından ötürü Gül'e ve Türkiye'ye teşekkür ettiğini ve Türkiye'nin bölgedeki rolünü devam ettirmesinde fayda gördüklerini söylediğini aktardı.

Erakat, Abbas'ın bölgedeki uyuşmazlığın özünün Filistin davası olduğunu ve buna kapsamlı bir çözüm bulunmadığı takdirde bu uyuşmazlığın devam edeceğini söylediğini belirtti.

Gül'ün, Lübnan'da ortaya çıkan son durumun bölgedeki sorunların çözümü için bir fırsat yarattığı ve bu fırsatın kullanılmasını gerektiğini vurguladığı ve bunun da ayrıca görüşmeler ve müzakereler yoluyla gerçekleştirilebileceğini söylediği belirtildi.

Görüşmede, İsrail'in, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca uluslararası güce Türkiye'nin de katkıda bulunmasını istediğini anlatan Gül'e karşılık Abbas'ın, Türkiye'ye güvendiklerini ve Türkiye ne yaparsa ona destek olacaklarını kaydettiği bildirildi.

a.a
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 01:40:12
Güncelleme :21 Ağustos 2006 Pazartesi 10:41:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?