19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gül: AB, Kıbrıs'ta tarafsız olamıyor

15 Kasım 1983'te ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), kuruluşunun 23. yıl dönümünü tören ve etkinliklerle kutluyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakanı Yardımcısı Abdullah Gül, AB'nin Kıbrıs konusunda istese de yapısı gereği tarafsız olamadığını söyleyerek, AB'nin bu nedenle bu gerçeği ve neleri çözüp neleri çözemeyeceğini iyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

Kutlamalar

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kutlamalar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul etti.

Saat 08.30'da başlayan, tebrik kabulüne, KKTC devlet ve hükümet yetkilileri, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, törenlerde TBMM'yi temsil eden AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, ANAP Grup Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Abuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) temsil eden Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ile 22 ülkeden gelen milletvekili, gazeteci ve akademisyenden oluşan 52 yabancı konuk ile diğer yetkililer katıldı.

Kabulün ardından Lefkoşa Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene, üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri, Türkiye'den gelen konuklar ve siyasi parti, kurum, kuruluş temsilcileri katıldı.

Törende protokol sırasına göre anıta çelenkler koyuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi. Anıt Özel Defteri'nin imzalanmasından sonra tören sona erdi. Buradaki törenin ardından, devlet protokolünün katıldığı, Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Kabri'nde düzenlenen törene geçildi. 

Gül: "AB istese de tarafsız olamıyor" 

Dışişleri Bakanı ve Başbakanı Yardımcısı Abdullah Gül, AB'nin Kıbrıs konusunda istese de yapısı gereği tarafsız olamadığını söyleyerek, AB'nin bu nedenle bu gerçeği ve neleri çözüp neleri çözemeyeceğini iyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

KKTC'nin 23. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere adaya gitmeden önce Esenboğa havaalanında açıklama yapan Gül, Finlandiya dönem başkanlığına başından beri yardımcı olmaya çalıştıklarını, ancak kapsamlı çözümün merkezinin BM olduğunu ve kapsamlı çözümün parçası olan unsurları AB'ye getirmenin anlamı bulunmadığını belirtti.

Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımı konusunda uluslararası hukuk yollarına başvurmaya hazırlandığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de Gül, bu konuda titiz bir çalışmanın yapılmakta olduğunu belirterek, "Ancak bunları bir dönem ortaya çıkan meselelere çözüm bulmak için hemen tek cevap şeklinde almamak gerek" dedi

"Ziyaretim Kıbrıs'la ilgili önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor" diyen Gül, Türkiye için öncelikli olan konunun, Kıbrıs Türk halkının güven, huzur ve refah içinde yaşaması olduğunu kaydetti.

Bakan Gül, Kıbrıs Türklerinin her zaman işbirliği ve uzlaşıdan yana olduğunu, 2 yıl önceki referandumda bir kez daha belirtmelerine rağmen yıllardır uygulanan haksız ve insanlık dışı tecridin hala devam ettiğini söyledi. Gül, "Yasal bir temeli bulunmayan ambargo ve kısıtlamalara bir an önce son verilmesi için bütün dünyaya burada bir kez daha çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

Sezer: 'KKTC'den çakıl taşı dahi verilemez'

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "KKTC'den bir çakıl taşı dahi vermeye kimsenin hakkı olmadığını" belirtti.

Sezer, KKTC'nin kuruluşunun 23. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, KKTC'nin Kıbrıs Türkünün bağımsızlık ve özgürlüğünün simgesi, güvencesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"(Çözümsüzlük, çözüm değil) diye yola çıkan AKP'nin bugün Kıbrıs konusunu getirdiği nokta, Kıbrıs Türklerinin egemenlik haklarının dahi tartışılır hale gelmesidir. Bu hükümet, Kıbrıs'ın tümüyle Rumların eline geçmesine yol açacak girişimleri dahi müzakere konusu yapmaktan kaçınmamaktadır.

Bilinmelidir ki, KKTC'den bir çakıl taşı dahi vermeye kimsenin hakkı yoktur. AKP, Kuzey Kıbrıs'ı olta ucunda bir yem gibi tutmaya devam ederse balık tutmak bir yana, denize düşüp boğulacak olan kendisidir."
aa
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 12:38:24
Güncelleme :15 Kasım 2006 Çarşamba 12:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?