28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Gül: İran konusunda BM kararlarına uyacağız

Ali Laricani İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, bugün Ankara’ya geldi.

İran’ın, nükleer program görüşmelerini yürüten en üst düzey yetkilisi Ali Laricani, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşecek.

Laricani, Ankara temasları sırasında ülkesinin nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaç taşıdığını anlatacak.

Laricani, hükümet yetkilileri ile temaslarının yanı sıra Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la da görüşecek. 

İlk açıklama: Barışçıl yollardan yanayız

Bu sabah Ankara'ya gelir gelmez bir açıklama yapan Ali Laricani, "biz nükleer görüşmelerin barışçıl yollarla görüşülmesinden yanayız. Biz şeffaf olmaya çalışıyoruz" dedi.

Çözüm merciinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) olduğunu belirten Laricani, "ama konu IAEA'dan çıkıp da BM Güvenlik Konseyi'nde karara bağlanmaya çalışırılsa ajans devre dışı kalır ve biz de bunu arzu etmiyoruz" diye konuştu.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'ndan çıkmak gibi bir niyetleri olmadığını belirten Laricani, "tehdit edildiğimiz takdirde bu konuyu gündeme getirebiliriz" ifadesini kullandı.


Ali Laricani, Ankara’ya daha önce gelmek istemiş, ancak Amerikan Dışişleri Bakanı Condolezze Rice’ın Türkiye ziyareti nedeniyle bu talep kabul edilmemişti.

Türkiye, 'BM kararlarına uyacağız' diyecek

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la görüşecek olan Laricani’ye iletilecek kararın, "Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İran’la ilgili alacağı her karara aynen uyacak ve uluslararası toplumla birlikte tavır takınacaktır" olduğu öğrenildi. BMGK’dan İran’a yönelik ekonomik ambargo veya karşılıklı ziyaretleri sona erdirecek siyasi yaptırımlar kararı çıktığında, Türkiye de bunları uygulayacak. Ekonomik ambargo olduğunda, Türkiye’nin İran’dan doğalgaz dahil birçok alanda mal alış ve satışı duracak.

YEDİ MESAJ

Dışişleri Bakanlığı’nın belirlediği, Laricani’ye iletilecek mesajlar şöyle:

1- Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Türkiye bölgesinde nükleer silah istemiyor ve Ortadoğu’nun kitle imha silahlarından arındırılmaması halinde küresel planda da vahim sonuçlar olacağını düşünüyor.

2- Kimse barışçıl amaçlarla nükleer enerjiden yararlanma hakkınıza karşı değil. Ancak nükleer faaliyetleri gizlemeniz endişe ve güven sorunu yaratıyor. Uluslararası toplumun beklentilerinin aksine çalışıyorsunuz.

3- Süreç uluslararası alanda İran aleyhine işliyor. Gerilimi daha da artıracak adımlardan kaçının ve sizden istenenleri yerine getirin.

4- Siyasi liderler İran halkının çıkarlarına uygun kararlar almalı. Bundan dolayı diplomatik yoldan çözüme ağırlık verilmeli.

5- Türkiye taraflar arasında bir arabuluculuğu düşünmüyor. Arabuluculuk yapılması için tarafların tamamından talep gelmesi gerekir.

6- Türkiye bölgesinde Irak’tan sonra ikinci bir buhran arzulamıyor.

7- Tüm bu uyarılara rağmen İran şeffaflık ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile sıkı işbirliğine gitmediği ve uranyum zenginleştirme çalışmalarından vazgeçmediği takdirde, Türkiye, BMGK’nın İran’la ilgili alacağı her karara uyacak ve uluslararası toplumla birlikte tavır alacaktır.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 10:45:07
Güncelleme :8 Mayıs 2006 Pazartesi 10:56:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?