19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gül: Karikatürleri yayınlayanlar hasta ruhlu

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bazı Avrupa ülkelerinde yayınlanan ve Hz. Muhammed`i ``aşağıladığı`` gerekçesi ile İslam dünyasında da tepkilere neden olan karikatürlerin bazılarının bilinçli bazılarının ise ``hasta ruhlu insanlar`` tarafından yapılan bilinçsiz hareketler olabileceğini söyledi.

Gül TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerine yaptığı konuşmada, Danimarka`da karikatürlerin yayınlanmasının ardından belli bir süre geçtikten sonra yeniden başta Avrupa ülkelerinde yayınlanmaya başlandığını hatırlatarak şunları söyledi:

``Bütün bunlar bize şunu hatırlatıyor. Bugünkü dünya da farklı dinler, kültürler, farklı tarihi geçmişten gelen toplumlar arasında daha iyi bir uzlaşma, daha iyi bir dayanışma olsun gayretleri varken, bunu adeta torpillemek durdurmak için gayretler olarak gördüm. Bunların bazısı bilinçli, bazısı hasta ruhlu insanların yaptığı bilinçsiz hareketler de olabilir. Ama ne yazık ki bu tip çirkin saldırılar olmuştur.``

 GELİNEN NOKTA TEHLİKELİ TIRMANIŞ

Karikatürlerin yayınlanmasının ardından bugün gelinen noktayı ``tehlikeli bir tırmanış`` olarak tanımlayan Gül, başta olayın ilgili taraflarının basiretli davranmamış olmasının olayı bu noktalara taşıdığı eleştirisi yaptı.

``Gönül isterdi ki kuvvetli açıklamalar olayın olduğu yerde olsaydı`` diyen Gül, karikatürlere tepkilerin ise meşru şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Gül tepkilerin şiddet, yakma ve yıkma şeklinde olması gereğinin altını çizdi.

ANTİ-SEMİTİZM YERİNE İSLAMOFOBİA

Avrupa`da anti-semitizmin yerini ``islamofobia``nın aldığını söyleyen Gül, bunun önlenmesine ilişkin bazı yasal düzenlemeler yapılması konusunda çalıştıklarını söyledi.

Gül, anti semitizme dair düzenlemelerin kapsamına diğer dinlerin de alınması gayreti içinde olduklarını belirtti.

Müslümanların kutsalına saldırıyı yanlış bulduğunu söyleyen Gül, destekledikleri basın özgürlüğünün inanç ve kimliklere hakaret olmadığını söyledi.

Gül, ``Bazıları basın özgürlüğü varsa saldırı da olur diyor, bunlar çok yanlış`` diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 12:40:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?