19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gül ve Talabani bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile biraraya geldi. Bölge güvenliğinin ele alındığı görüşmede Gül ve Talabani, söz konusu güvenliğin sağlanması halinde her alanda işbirliğinin daha rahat gelişeceği konusunda mutabakata vardı. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Gül, "Aklımızı kullanırsak mutluluğu, kullanmazsak acıları paylaşırız. Biz aklımızı kullanalım" dedi.

Swissotel'de gerçekleştirilen görüşme öncesi basın mensuplarının kısa bir görüntü almasına izin verildi. Daha sonra basına kapalı olarak görüşen Gül ve Talabani, bölge güvenliği ve ikili ilişkiler konularında görüş alışverişinde bulundu. Yaklaşık yarım saat süren görüşmeye ilişkin basına verilen bilgide, bölgenin sorunlarının ana hatlarıyla ele alındığı bildirildi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İki ülke arasında geniş işbirliği imkanları var. Bunların mutlaka değerlendirilmesi gerekli.

Söz konusu imkanlar, güvenlikle ilgili problemler nedeniyle geliştirilememekte. Aklımızı kullanırsak mutluluğu, kullanmazsak acıları paylaşırız. Biz aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım" dedi. Gül'den herhangi bir istekte bulunmadığı öğrenilen Irak Devlet Başkanı Talabani de, Gül'ün görüşmelerine katıldığını belirterek, "Gelmeden önce bütün farklı kesimlerle görüştüm. Herkes ittifak içinde Türkiye ile ilişkilerin çok daha iyi noktalara taşınmasını istiyor. İstanbul kutsal bir şehir. Her Iraklı mutlaka İstanbul'u görmek ister" diye konuştu.

Ziyaret amaçlı görüşmede bölgesel konuların çok fazla detaya girilmeden görüşüldüğü, tüm konuların detaylı şekilde Gül'ün Bağdat ziyareti sırasında konuşulacağı öğrenildi. Gül ve Talabani, bölgede güvenliğin sağlanması halinde her alanda işbirliğinin daha rahat gelişeceği konusunda mutabakata varırken, PKK liderlerinin affedilmesiyle ilgili konunun görüşmede gündeme gelmediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ayrıca, Rusya'dan doğalgazın Karadeniz'in altından döşenen borularla Türkiye'ye getirildiğini, aslında söz konusu gaz alışverişinin Irak'la doğal yollardan çözülebileceğini söylediği öğrenildi. Gül'ün, "Bu kadar çabaya gerek yok. Hem ticari, hem ekonomik açıdan büyük bir potansiyel var, fakat bunun için önemli olan işin güvenlik boyutu. Güvenlik olunca her şey kolaylaşır" sözlerine, Talabani'nin de benzer cümlelerle destek verdiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 13:54:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?