16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Gül'den dış politikaya yeni ayarlar

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bu görevinde son resmi konuğu, Irak’ın Sünni kökenli Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi oldu. Haşimi’yle dün Ankara’da sabah kahvaltısında biraraya gelen Gül, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye’nin dış politikasına “yeni ayarlar” yapacağının ilk işaretini de verdi.

Gül’ün “diplomayi ince ayar” mesajı, Irak’ın “seçilmiş cumhurbaşkanı” olan Kürt kökenli Celal Talabani’yle yüzyüze görüşmenin önünü açması oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Iraklı Kürt grupların PKK’ya verdikleri destek nedeniyle, Irak tarafının tüm talep ve ısrarlarına rağmen, Talabani’yi Ankara’ya davet etmeyi reddediyordu.

Herkesle görüşürüz

Gül, Haşimi’yle düzenlediği ortak basın toplantısında, “Cumhurbaşkanı seçildiğiniz takdirde iki ülke cumhurbaşkanları arasında bir temas söz konusu olabilecek mi?” sorusuna, “Iraklıların meşru başbakanları, cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları bizim muhataplarımızdır” yanıtını vererek, isim vermeden Talabani’ye Cumhurbaşkanı Sezer’in uyguladığı ambargosunun kaldırılacağını da ima etti. Gül, şöyle konuştu: “Irak’ta kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağına Iraklılar karar verir. Dolayısıyla onların meşru başbakanları, cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları bizim muhataplarımızdır. ”

İran’a da destek

Gül’ün basın toplantısında verdiği bir başka önemli mesaj ise, son dönemde birliklerinin Irak topraklarına geçerek, oradaki Tahran yönetimi karşıtı silahlı grupları vurmaya başladığı iddia edilen İran’a verdiği destek oldu.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2007 Cumartesi 08:00:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?