22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Gül'e, Sophia Loren tarzı imaj!

Türk modacı Atıl Kutoğlu, Hayrünnisa Gül için hazırladığı tasarımları dünya basınına anlattı. Guardian gazetesi, yeni türbanın Sophia Loren tarzında olacağını yazdı. Kutoğlu: Onu şimdiden Paris Match dergisine Kraliçe Rania gibi poz verirken görebiliyorum.

Abdullah Gül’ün en kötü ihtimalle 3’üncü turda cumhurbaşkanı seçilmesinin kesinleşmesiyle birlikte dünyanın gözü müstakbel ’First Lady’ Hayrünnisa Gül’e çevrildi. Avusturya’da yaşayan ünlü Türk modacı Atıl Kutoğlu, Hayrünnisa Gül’ün isteğiyle hazırladığı yeni tasarımları Fransız Le Figaro gazetesine anlattı. Kutoğlu, hazırladığı çizimleri Gül’e bu hafta sunacağını söyledi. Gül için tekrar yorumladığı türbanı “1940’ların aktrisleri gibi bir hava yaratıyor” şeklinde tarif etti. İngiliz Guardian gazetesi de modelin Sophia Loren’ın gençlik yıllarında taktığı, saçlarını kısmen gösteren başörtülerine benzediğini yazdı. Kutoğlu “Modayı seviyor” dediği Hayrünnisa Gül için “Onu şimdiden ParisMatch dergisinde Kraliçe Rania gibi poz vererek Türkiye’yi temsil ederken görebiliyorum” dedi.

“Gerilimi azaltacak”

Hayrünnisa Gül’ün türbanı medornize etme girişiminin ne kadar başarılı olacağı ise tartışılıyor.

Kutoğlu “Sorumluluklarının farkında ve ülkesini uluslararası alanda temsil etme günü geldiğinde en iyi şekilde gözükmek istiyor. Böylece AKP için oy vermeyen seçmeni de etkilemeyi ve Türkiye’deki gerilimi azaltmayı hedefliyor” diyor.

Ancak Guardian’a göre Gül’ün türbanı, cumhurbaşkanlığı açısından çok daha belirleyici bir öneme sahip. Gazeteye göre “Abdullah Gül tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağını söylemesine rağmen bütün farkı aslında Hayrünnisa Gül’ün yeni türban tarzı yaratacak.”

“Kimse mutlu olmayacak”

Le Figaro gazetesi de Hayrünnisa Gül’ün üniversiteye türbanlı gidebilmek için AİHM’de verdiği çabayı hatırlattıktan sonra “Hayrünnisa Gül, Kutoğlu’nun tasarımlarını kabul ederse bu, İslami giyimde bir devrim olacak” dedi. Ancak değişikliğin ne türbanı politik İslam’ın sembolü olarak gören laikleri ne de türbanın saçları tamamen örtmesi gerektiğini düşünen dindarları mutlu edeceğini söyledi. Wall Street Journal ise “Nasıl Erdoğan başbakan olduğunda eşinin türbanı büyük tartışma yaratıp sonra unutulduysa Gül’ün eşinin türbanı da zamanla tartışma konusu olmaktan çıkacak” yorumunu yaptı.


ÜNLÜ MODACI, İTALYAN YILDIZDAN ESİNLENDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi dün ikinci tura kaldı. Aday Abdullah Gül’ün eşi, Çankaya’ya çıkarken türbanını “modern” bir gürünme kavuşturması için ünlü modacı Atıl Kutoğlu’yla görüşme halinde. İtalyanların efsane yıldızı Sophia Loren’in birçok filminde kullandığı türban görünümlü eşarp Kutoğlu’na ilham kaynağı oldu.


Topuklu ayakkabı giymeyi çok sever

AtIl Kutoğlu, Le Figaro’ya Hayrünnisa Gül ile 5 yıl önce New York Moda Haftası’ndaki defilesinden sonra nasıl tanıştıklarını anlattı. Kutoğlu “Tasarımlarımla gurur duyduğunu söyledi. Aslında biraz şaşırmıştım. Çünkü bir Osmanlı esintisi taşımakla beraber bikiniler ve şeffaf kumaşlar da kullanmıştım. O günden sonra uluslararası modayla ilgili sık sık bana danıştı” dedi. Kutoğlu’na göre Hayrünnisa Gül New York’un ünlü markalara ev sahipliği yapan Beşinci Cadde’sinden alışveriş yapıyor. Deri giymeyi ve yüksek topukları seviyor. Açık pembe ve sütlü kahve renginin uzun silüetini güzel gösterdiğini düşünüyor.


Prensesleri giydiriyor

Atil Kutoğlu 1968’de İstanbul’da doğdu. Alman Lisesi’ni bitirdikten sonra Viyana’da işletme okudu. Bu sırada Vakko ve Beymen gibi markalara için tasarımlar yapmaya başladı. İlk kez 1995 yılında katıldığı New York Moda Haftası’ndan sonra ünü gittikçe arttı. Avusturya Arşidüşesi Francesca von Habsburg için özel bir eşarp koleksiyonu hazırladı. Kutoğlu, Sabancı Müzesi için de eşarp, kravat ve tişörtlerden oluşan bir koleksiyon tasarladı.


Avusturya’nın 238’inci VIP’i

“Avusturya’nın en önemli 1000 kişisi” listesinde 238’inci sırada yer alan Kutoğlu tasarımlarında oryantal temalardan yararlanıyor. Kutoğlu’nun müşterileri arasında Prenses Nilüfer Sultan, Elizabeth Jagger, Blaine Trump, Catherine Zeta-Jones, Naomi Campbell, ABD Başkanı George Bush’un yeğeni Lauren Bush, Nabila Kaşıkçı, Avusturya’nın eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik , ünlü yazar Padma Lakshmi-Rüşdi yer alıyor.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 07:42:18
Güncelleme :21 Ağustos 2007 Salı 08:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
celalaslan IP: 88.247.188.xxx Tarih : 21.08.2007 08:46:46
Türbanı için Türkiye Cumhuriyetini AİHM ye şikayet edip,Üniversiteye türbanla girmek isteyen bu kadın her nedense şimdi ya başını açacak yada türbana benzemeyen bir şey giyerek durumu kurtarmaya çalışacak. Ancak Türkiye Cumhuriyeti 82 yıl önce esas olan kılık-kıyafetle birlikte kafaların değişmesidir ilkesiyle kılık kıyafet ve şapka devrimini ilan etti(1925).Hayrünnisa Gül hanım şimdi bu devrimleri kısa devre etmeye çalışıyor çünkü kafası 82 yıl gerisini özlüyor.Varmı bunun başka bir izah tarzı?