19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gümrükte rüşvete kartlı önlem

Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki rüşvet skandalıyla gündeme gelen gümrüklerde, para kullanımını önleyecek elektronik sistem geliştiriliyor. Sistem yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.

Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, gümrük sahasında para kullanımını önleyecek 'elektronik' bir sistem geliştirdiklerini, sistemin yıl sonuna kadar hayata geçireceğini söyledi.

Şahin, sistem uygulanmaya başladığı andan itibaren, gümrük idarelerinde 'gümrük vergisi, resmi, harcı, fonu veya herhangi bir amme alacağının' nakit para ile ödenemeyeceğini ifade etti.

Gümrük Müsteşar Vekili, ''bu kart makinaya takıldığında gerekli miktar, otomatik olarak hesaptan çekilecek. Dolayısıyla gümrükte her ne isim altında olursa olsun madeni veya kağıt para anlamında bir görüntü söz konusu olmayacak'' diye konuştu.

Şahin, sistemle gümrüklere giriş ve çıkışın artık şifreli olacağını, kart olmadan kapıların açılmayacağını da vurguladı.

Gümrüklere girebilecek kişilerin Gümrük Kanunu'nda belirlendiğini, Kanuna göre gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcılarının gümrüklere girebileceğini anlatan Şahin, ancak uygulamada, gümrüklerde iş takip eden 'ayakçı, takipçi' olarak adlandırılan kişilerin de çalıştığını söyledi.

Şahin, takipçilerin hiç bir yetkisi, ruhsatı izni olmamasına rağmen iş takibi yapmasının sorunlara neden olduğunu, çünkü bu kişilerin teknik mevzuata vakıf olmadıklarını ve para ile sorunları çözme yoluna gittiklerini anlattı.

Kartlı sistemle gümrüklere giriş çıkışın şifreli olacağını vurgulayan Şahin, ''bu sistem, iş takipçiliği yapan yetkisizlerin gümrük giriş çıkışlarını ortadan kaldıracak'' dedi. Şahin, kartlı sistem ile rüşvet durumunda ciddi bir azalma sağlanacağının altını çizdi ve ''çünkü para akışı olmayacak. Bu tedbirlerle ciddi mesafe alacağız'' diye konuştu.

İstanbul gümrüklerinde soruşturma

Bu arada Şahin, bir televizyon kanalında İstanbul gümrüklerinde (Halkalı, Haydarpaşa ve Atatürk Havalimanı) rüşvet olayları ile ilgili yayınlanan görüntüleri, ihbar kabul ederek dün itibariyle soruşturma başlattıklarını bildirdi.

Bu konuda hem RTÜK'ten hem de ilgili televizyon kanalından görüntü temin edilip, deşifre yapılması için talimat verdiklerini belirten Şahin, ''ilk ham bilgilere göre, Gümrük Müsteşarlığı personeli dışında dört farklı kurumun, yani toplam beş farklı kurumun personeli olduğunu öğrendik. Görüntülerdeki personelin iki-üç tanesinin gümrük personeli olduğunu belirledik. Bunun inceleme, soruşturması 15-20 güne kadar biter. Olay gerçekten doğru ise bunlar hakkında hem adli hem idari gereği yapılacaktır" dedi.

İdari olarak da, eğer olay doğru ise bu kişilerin memuriyetle ilişiklerinin kesileceğini belirten Şahin, ''biz Edirne'de 60 kişinin memuriyetle ilişkilerini kestik, yüksek disiplin kurulu kararı ile. Burada yapılacak olan da budur. Ama kati çözüm E-Gümrük Projesi kapsamındaki kartlı sistem olacak'' şeklinde konuştu.

Hafta içinde yayımlanan bir televizyon programında, Halkalı, Haydarpaşa ve Atatürk Havalimanı gümrüklerinde gizli kamerayla yapılan çekimlerde, şirketlerin gümrük işlemlerini yapan takipçilerin, işlemleri rüşvet vererek yaptırdıkları görüntüleri yer almıştı.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 12:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?