27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Güneydoğu'da kepenkler kapatıldı

PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 10'uncu yıldönümünde Diyarbakır ve Batman ile Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde izinsiz gösteri yapanlar, polisle çatıştı. Diyarbakır'da izinsiz yürümek isteyen göstericilere polis boyalı su, gözyaşartıcı bomba ve plastik mermi kullandı, göstericiler de molotof kokteyli, taş ve sopalarla karşılık verdi. Kentin ara sokaklarına kaçan göstericiler polisle çatışmalarını sürdürdü. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yürüyüş yapmakta ısrar eden Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir ile telefonda tartıştı. Bölgedeki olaylarda ilk belirlemelere göre 6'sı polis 7 kişi yaralandı.

Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getiriliş yıldönümü nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri sabah erken satlerde çok sıkı güvenlik önlemleri aldı. Merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçelerinde esnafın kepenk kapatırken, merkez Yenişehir İlçesi'nde işyerlerinin büyük bölümünün açık olduğu görüldü. Emniyet Müdürlüğü'nde izinler kaldırılırken, kentin önemli noktalarına olası olaylara müdahale etmek için panzerli ekipler konuldu. Kentin giriş ve çıkışlarında araçlar durdurularak arama ve kimlik kontrolü yapıldı. Polis helikopteri gün boyu kentin üzerinde uçuş yaparak, korsan gösterilerin düzenlediği yerleri merkeze bildirdi.

 

Diyarbakır'da kenar semtlerde ve ara sokaklarda yapılan korsan gösterilerde çocukların ön sıralarda yer alması polisi harekete geçirdi. Polis amirleri telsizlerle sürekli anons yapılarak, "Çocuklar konusunda hassasiyetimizi biliyorsunuz. Çocuk olan gruplara müdahale edilirken bu hassasiyet göz önünde bulundurulacak" diye talimat verdi.

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

Diyarbakır'da saat 12.00'de DTP İl Teşkilatı önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Abdullah Öcalan posterleri ve sözde PKK flamaları açtı. Bayındırlık Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericileri, yürüyüşe geçmek isteyince polis izin vermedi.

Bunun üzerine DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, polis müdürleriyle görüşerek yürüyüşe izin verilmesini istedi. Baydemir, polislere, "Size gelecek taş, önce bize gelsin. Vatandaşın camı kırılacağına bizim kafamız kırılsın. Biz Batman'ı yaşamak istemiyoruz. Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaparak sessizce dağılacağız" dedi.

Polis yetkilisi ise, Baydemir'e "Çıkabilecek olaylarla ilgili sorumluluğu alıyor musun?" diye sorunca Baydemir, "Ben böyle bir sorumluluk almam" dedi.

VALİ- BAYDEMİR TARTIŞMASI

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, telefonla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i arayarak, yürüyüşü yapmamalarını, aksi halde olay çıkabileceğini söyledi. Vali Mutlu'nun bu konuda istihbarat aldıklarını söylemeleri üzerine Baydemir, "Sen bana talimat veremezsin. Sen bir mülki amirsin. Ben bir belediye başkanıyım" karşılığını verdi.

DTP önünde sloganlarla yürüyüşe geçen göstericilere polis müdahelede bulundu. Göstericilerin taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine polis havaya ateş açarak, göstericileri dağıtmak için boyalı su, gözyaşartıcı bomba ve plastik mermi kullandı. Savaş alanına dönen cadde üzerinde göstericilerin bir bölümü ara sokaklara kaçarken, bir bölümü DTP binasına sığındı. Atılan gözyaşartıcı bombalarından DTP Miletvekili Aysel Tugluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de etkilendi.

Arbede ardından Miletvekili Aysel Tuğluk, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ile polis müdürleri arasında itiş- kakış oldu. Tuğluk, "Bunların hepsini siz yaptınız" diye bağırınca polis müdürü, "Siz yaptınız, bu taşları, bu molotofları biz hazırlamadık" kaşılığını verdi. Bunun üzerine Tuğluk, "Siz bana böyle davranamazsınız" dedi.

Diyarbakır kent merkezinde ara sokaklara dağılan grupların polisle çatışması uzun süre devam etti.

BATMAN'DA BUGÜN DE OLAY VAR

Batman'da dün bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasını protesto etmek için aralarında DTP milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis müdahalesi sırasında çıkan olaylar bugün de devam etti.

Dünkü olaylarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 20 kişinin yaralanmasının ardından bugün kent merkezinde esnaf kepenk kapattı, fırın ve lokantalar da açılmadı. Kentin İluh, Petrolkent ve Yavuz Selim Mahallesi'nde bugün yolllara barikat kurarak ateş yakan göstericilere çevik kuvvet ekipleri basınçlı su ve göz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericilerin taşlı saldırıları sırasında bazı polisler hafif yaralandı. Mahalle aralarına kaçan göstericilerle polis arasında arbede yer yer devam etti.

CİZRE'DE OLAYLAR ÇIKTI

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de kepenk kapatma eylemi yaparken çeşitli mahallelerde ateşler yakılarak izinsiz gösteriler yapıldı. Göstericiler, kendilerini dağıtmık isteyen polislere taş atıncı, polis gözyaşartıcı bomba kullanarak grupları dağıtmaya çalıştı.

Cizre'de polis araçlarından sürekli, "Çocuklarınıza sahip çıkın. Çocuklarınızı bu olaylara alet etmeyin. Kepenklerinizi açın" anonsları yapıldı. Bu uyarılara karşın ön planda çocukların görüldüğü gösterilerde bir grup Cizre-İdil karayolunu barikatlarla trafiğe kapatmak istedi. Polis, panzerlerle barikatları dağıtarak yolu açtı. Cizre'de polisin yanı sıra Hükümet Konağı önünde askeri timler de olası olaylara müdahalede bulunmak için hazır bekletildi.

DTP'liler geçen yıl çıkan olaylarda panzerin çarpması sonucu ölen Yahya Menekşe'nin hayatını kaybettiği yere karanfil bıraktı. DTP Cizre İlçe Başkanı Yakup Budak, basın açıklaması yapmasından sonra bir grup partiliyle Menekşe'nin evinen bulunduğu Nuh Mahallesi'ne gidip ailesini ziyaret etti. Daha sonra yaklaşık 2 bin kişiyle Yahya Menekşe'nin mezarı başına gitmek isteyen gruba polis izin vermedi. Yürüyüşte ısrar edilmesi üzerine polis, grubu gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtı. Ara sokaklara kaçan göstericiler polisle çatıştı.

İDİL'DE ÇATIŞMA

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken Elazığ'dan 3 otobüsle çevik kuvvet ekibi takviye olarak geldi. Esnafın kepenklerini açmadığı İdil'de sokak aralarında ateşler yakarak izinsiz gösteriler yapanlar polisle çatıştı.

İlçenin Atakent, Turgut Özal ve Seyrantepe mahallelerinde yolları çöp konteynerleri ile yolları trafiğe kapatan göstericiler molotof kokteyli atıp ateş yaktı. Göstericileri dağıtmak isteyen polis, havaya ateş açıp, basınçlı su ve biber gazı kullandı. Atılan taşlarla 4 polis memuru yaralanırken, polisin attığı biber gazı fişeğinin gözüne isabet ettiği 17 yaşındaki İhsan Şen de yaralandı.

Sağlık durumunun ağır olduğu belirtilen Şen, İdil'deki ilk tedavisinin ardından Mardin Devlet Hastanesi'ne sevkedildi. İdil'de ara sokaklara kaçan göstericileri gün boyu polisle çatışmasını sürdürdü.

AKP ÖNÜNDE ŞÜPHELİ ARAÇ

Şırnak'ta esnafın büyük bölümü kepenk kapatırken, AKP il binası önüne park edilen ve üzerinde plakası bulunmayan bir minibüs polise alarma geçirdi.

Bomba uzmanları caddeyi trafiğe kapatarak robot bomba cihazıyla aracı kontrol etti. Araçta patlayıcıya rastlanmadı.

DTP BİNASINA SİYAH BEZ ASILDI

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde de esnaf kepenk kapatma eylemi yaparken izinsiz gösteriler düzenleyenler polisle çatıştı. Takviye polislerin geldiği Nusaybin'de panzerli ekipler önemli noktaları tutarken, mahalle aralarında yapılan izinsiz gösteriler biber gazı kullanarak dağıtıldı.

Göstericilerin attığı taşlardan 1 emniyet amiri ile 1 polis memuru yaralandı. Nusaybin'de DTP'lilerin ilçe binasına siyah bez astı.

DTP'lilerden siyah bantlı Öcalan eylemi

ŞANLIURFA'da, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle DTP'nin düzenlediği basın açıklamasına katılan partililer protesto için ağızlarını siyah bantlarla kapattı.

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, İl Başkanı İbrahim Ayhan, Öcalan'ın avukatlarından Hatice Korkut'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 partilinin katıldığı basın açıklaması sırasında çok sayıda resmi ve sivil polis geniş güvenlik önlemi aldı. `Öcalan' sloganları arasında gelen grubun ellerinde Türkçe ve Kürtçe, `Kahrolsun 15 Şubat Komplosu' yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına konuşan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'nin, Öcalan'ın uluslararası komployla Türkiye'ye teslim edildiğini öne sürerek, şunları söyledi:

"Uluslararası komployla Türkiye'ye teslim edilen Sayın Abdullah Öcalan'ın bugüne kadar esaret altında tutulmasını kınıyoruz. Sayın Öcalan, 1999 sürecinden bu yana kadar haftalık görüşme notlarında devamlı barışın hizmetinde olacağını, bunun için üzerine düşen görevleri onuruyla yapacağını söylemiştir. ABD İngiltere ve İsrail'in de içinde bulunduğu büyük orta doğu projesinde Türk ve Kürtler'i birbirine kırdırtmak için ellerinden geleni yapmışlardır.

Bu süreçte sayın Öcalan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'na seslenmiş, barışın sağlanması ve kanın sona ermesi için hazır olduğunu belirtmiştir. Bu coğrafyada barışı engelleyenleri kınıyoruz. Bu halk artık ikiyüzlü politikalara prim vermeyecektir. Başbakan, bu ülkenin ekonomisini dağlara taşlara bomba yağdırarak Kürt sorununu çözmeye çalışıyor. DTP olarak kendilerini sürekli diyaloga davet ettik. Bu sorun diyalog ve demokratik eksenli projelerle çözülecektir. Bu halk artık ikiyüzlü politikalara ödün vermeyecektir."

PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 10. yıldönümünü protesto etmek amacıyla Güneydoğu’nun bir çok ilinde esnaf kepenklerini açmadı.

Terörist başı Öcalan'ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle Hakkari ile Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde esnaf bu sabahtan itibaren işyerlerini açmayarak protesto eyleminde bulundu. Fırın ve nöbetçi eczane dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu kent merkezinde sessizlik hâkim. Bu arada Hakkâri’de bu sabah saatlerinde belediye temizlik ekiplerinin çöpleri de toplamadığı dikkat çekti.

Öcalan'ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle kentte polis geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Kentin giriş ve çıkışları kontrol altında tutuluyor.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat'ın yıldönümü nedeniyle esnafın kepenklerini kapattıkları gözlendi. Polis, kentte geniş güvenlik önlemleri aldı. Kayapınar, Sur ve Bağlar ilçelerinde esnaf kepenk kapatırken, Yenişehir ilçesinde ise kısmen dükkanların açık olduğu gözlendi.

Polis, kentin dört bir noktasında ve özellikle olay çıkabilecek noktalara, panzer destekli tam teçhizatlı çevik kuvvet ekipleri yerleştirdi. İzinlerin kaldırıldığı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde, görevli yaklaşık 2 bin 500 polis kenti adeta abluka altına alırken, şehrin giriş çıkış noktaları ise kontrol altına alındı. Polis, Öcalan ile ilgili basın açıklaması yapılacak olan DTP binası çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri aldı.

NUSAYBİN’DE DTP İLÇE BİNASINA SİYAH BEZ ASILDI

15 Şubat nedeniyle Mardin'in Nusaybin ilçesinde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Esnafın kepenk kapattığı ilçede göstericiler zaman zaman sokak aralarında korsan gösteriler düzenledi. ilçe merkezine panzerlerle polis ekipleri yerleştirilirken çevre il ve ilçelerden takviye polis ekipleri güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Sabah saatlerinde ise DTP ilçe binasına siyah bez asıldığı görüldü.

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise, 15 Şubat nedeniyle esnaf kepenk kapatırken, başta çocuklar olmak üzere bazı grupların ilçenin kenar semtlerin toplanarak ateş yakarak korsan gösteriler düzenledikleri görüldü. Ara sokaklarda toplanarak korsan gösteri düzenleyen gruplara müdahale eden güvenlik güçlerine göstericiler taşlarla karşılık verdi.

Polisler, gaz bombası ile göstericilere karşılık verirken, ilçe merkezinde çok sayıda polisin görev yaptığı görüldü. Polis araçlarından sürekli, "Çocuklarınıza sahip çıkın. Çocuklarınızı bu olaylara alet etmeyin. Kepenklerinizi açın" şeklinde anonslar yapıldı. Çocuklar zaman zaman ateş yakarak ve taşlarla İdil-Cizre yolunu kapatmaya çalıştılar ancak polis panzerleri bu yolu açtı. Polis'in yanı sıra Hükümet konağı önünde askerlerin de hazır bekletildiği görüldü.

BATMAN

Gergin geçen Cumartesi gününün ardından Pazar günü Batman'da kepenklerin tamamının kapalı olması dikkat çekti. Turgut Özal Bulvarı ile Cumhuriyet caddesinde bazı işyerlerinin kırılan camlarını onarmak için kentteki camcılar, önceki gece geç saatlere kadar işlerine cam taktı. Hafta sonu tatiline denk düşen 15 Şubat'ı protesto kepenk eylemi nedeniyle Batman kent merkezindeki tüm fırın ve lokantaların kapalı oluşu yaşamı felç etti.

Batman Emniyet Müdürü Arif Öksüz, kepenklerin kapalı olduğu çarşı merkezi ile kenar semtleri dolaştı. Batman'da nöbetçi eczaneler ile özel hastaneler dışında tüm çarşı merkezinin Pazar günü kapalı olması dikkat çekerken, polis 'tatil' olduğu gerekçesiyle hiç bir müdahalede bulunmadı.

ŞIRNAK

Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 10 yıl dönümünde Şırnak kent merkezinde yer yer kepenkler kapalı iken, AKP il binasının önünde 3 gündür park halinde olan ve plakası bulunmayan şüpheli bir araç panik yarattı. Şırnak Emniyet Müdürlüğü Olay yeri inceleme ekibi ve bomba imha uzmanı tarafından şüpheli araç fünye ile patlatıldı. Patlamadan sonra araçta her hangi bir şeye rastlanmadığı görüldü. Kent merkezinde polisin 15 Şubat için önlemlerini artırdığı görüldü.

.
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 14:40:15
Güncelleme :15 Şubat 2009 Pazar 17:46:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ELAZIĞLI IP: 78.187.46.xxx Tarih : 15.02.2009 16:11:25

BENDE DOĞULUYUM ARKADAŞ BU ADAMI BU KADAR DESTEKLEMENİN NE ALEMİ VAR ÇOCUK KATİLİ  ADI ÜSTÜNDE TERÖR BUNUN BAŞKA BİR ANLAMI YOK YAZIK YAZIK