18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Gurbetçilerin 'Kapıkule' tepkileri

Avrupa'da yaşayan gubetçiler Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki rüşvet operasyonunu "yıllarca rüşvet vermek zorunda kaldık" sözleriyle değerlendirirken bu soruna daha önce çözüm bulunmamasını eleştirdi.

Cihan muhabirine konuşan Almanya ve Belçika'da yaşayan gurbetçilerden bir çoğu operasyonu desteklerken bir çoğu ise, "Çok geç kalındı esas parsayı toplayanlar şu anda hayatlarının en zengin ve güzel günlerini emekli olarak yaşıyorlar" diye görüş belirtiyor.

Bugüne kadar Kapıkule'den yurda giriş yaparken rüşvet vermeyen gurbetçinin neredeyse bulunmadığını ifade eden Avrupa'da iş hayatını sürdüren Türkler, "Maalesef yıllarca rüşvet vermek zorunda kaldık. Sesimizi kimseye duyuramadık. Gurbetçilerimizin Kapıkulede verdiği rüşvet holdinglere kaptırılan paradan daha az değildir. Hele 1973 yılından 1983 yılına kadar ödediğimiz rüşvet hiçte azımsanmayacak kadar çoktur. 20 sene 30 sene Kapıkulede görev yapan memurların mal varlkıları bir gözden geçirilirse milyar dolarlarla ifade edilecek servetler ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Bir gurbetçiye yaşanan rüşvet sürecini şöyle anlatıyır: "Aracının aranmasını istiyormusun diye memur soruyor. Gurbetçi evet derse araç saatlerce aranıyor ve kesinlikle gurbetçinin içeri girmesine müsade edilmiyor. Aracının aranmasını istemeyen gurbetçiye 'pasaportunun içine bir şey koy geri ver' deniyor. Gurbetçi 100 mark koyarsa araç aranmadan hemen geçişine müsaade ediliyor."

-Gümrük memuru olmak için rüşvet veriyorlar-

Rüşvetin tanığı gurbetçiler durumun başka bir boyutunu da göndeme getiriyor. Sınır kapılarında memur olmak için büyük bir mücadele gerçekleşiyor. Burada görev yapabilmek için memurlar kendileri de rüşvet vermek zorunda kalıyor.

Gurbetçiler operasyonun rüşvetin azaldığı bir dönemde gerçekleştiğine de dikkat çekerek, "Kapıkule'de rüşvetin en az olduğu dönemde operasyon yapıldı. Son yıllarda rüşvet olayları iyice azalmıştı." diyor.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 12:51:19
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 12:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sadık ahmet IP: 81.213.236.xxx Tarih : 27.12.2005 14:41:08
Günaydın, hayırlı işler.... şu canım memleketimde acep varmıdır bir kişi ki gümrük denilince aklına rüşvet gelmesin. Türkiye'de ki bütün sınır kapılarında aleni olarak rüşvet yenildiği bilinmesine rağmen, bir şey yapılması maalesef mümkün olamamaktadır. Tuz koktuktan sonra yapılacak bir şey yok. Oranın güvenliğini emanet ettiğiniz insanlar hırsızlık yaparsa, kime hesap soracaksınız. Kork ALLAH'tan korkmayandan...