20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Gürültü kirliliğinde ilk sıra taşıtların

Trabzon’da gürültü kirliliğinde ilk sırayı taşıtların neden olduğu gürültülerin aldığı belirtildi. 

Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu, Trabzon'daki gürültü kirliliğiyle ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, şehir merkezinin denetimini belediyeye bıraktıklarını, şehir merkezi dışındaki yerlerde de Çevre ve Orman İl Müdürlüğü olarak çalışma yürüttüklerini söyledi. Şehir içindeki gürültü sınırı ile sanayi bölgesindeki gürültü sınırının farklılık gösterdiğine dikkat çeken Ulu, alt sınırın üzerine çıkıldığı zaman gerekli idari yaptırımların devreye sokulduğunu söyledi. Herhangi bir işletmeden kaynaklanan gürültünün desibelinin belli olduğunu ve mevcut 2872 sayılı idari karara göre bunların cezasının 1000 YTL olduğunu kaydeden Ulu “Gürültünün şiddetine göre de cezalar değişebiliyor. Bir vatandaşın komşusunu bile rahatsız etmeye hakkı yok. Mesela her yerde düğün salonu açılamıyor. Bu tür eğlence yerleri, insanları rahatsız etmeyecek bir şekilde açılmalıdır. Düğün salonları ve diğer eğlence merkezlerinin gerekli izolasyonu yapılmış olmalıdır. Hangi tesisin nerede açılabileceği çevre düzenlemesi planlarında mevcuttur. Bu düzenlemenin dışında kimse istediği yerde bu tarz işletmeler açamaz. Bilindiği gibi şehir merkezleri ilk kurulduğu yıllarda, sanayi tesisleri yerleşim alanlarının dışındaydı. Zamanla şehirler geliştikçe, yerleşim alanları genişledikçe, sanayi kuruluşları da şehirlerin içinde kaldı. Mesela okul, hastane, yerleşim yerleri, spor kompleksleri gibi birimler nerelerde olmalı, bunların belli kuralları var. Şu an Trabzon'da belirli bir kurulu düzen olduğundan bunlar hemen yoluna girecek şeyler değil. Ama bunlar zamanla mutlaka yoluna girecektir" dedi.

ŞOFÖRLERE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ KONUSUNDA EĞİTİM VERİLİYOR
Trabzon'daki gürültü kirliliğinde ilk sırayı araçların aldığını dile getiren Ulu, bu konuda Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası’yla ortak bir program gerçekleştireceklerini ve tüm şoförleri çevre konusunda bilinçlendirmeye çalışacaklarını ifade ederek şunları söyledi: 

"Bu konuda Trabzon Şoförler Odasıyla birlikte, şoförlerin çevre konusunda daha iyi bilinçlendirilmesine yönelik bir program yapacağız. Şoförler, olağan durumlar dışında gereksiz yere korna kullanmamalıdır. Bu bilinçlendirmeyi de ancak eğitimle yapabiliriz. Trafikte bütün sürücülerin uyması gereken belirli standartlar olması gerekiyor. Çevreyi rahatsız edici kornalar ile araçların eksozlarına takılan ve gürültüye yol açan filtreler kullanmak yasaklandı. Bu kurallara uymayan arabalar trafikten men edilebiliyor. Bu konularda vatandaşlar şikayetlerini ilgili kuruluşlara bildirebilirler. Günümüz insanı çok stresli bir yapıya sahip olduğu için, en ufak bir gürültü bile insanları rahatsız edebiliyor. İnsanlar rahat ve bütün olumsuzluklardan uzak, refah bir hayat yaşamak istiyor. İnsanlar bunu ancak dinlenme ihtiyacı duyunca farkedebiliyor. Gürültü kirliliği insanın psikolojisini ve çalışma performansını olumsuz yönde etkiliyor.” 

Trabzon'da sürdürülen çalışmalar kapsamında, sadece Çevre ve İl Orman Müdürlüğü'nün 2008 yılı verilerine göre, il genelinde 29 yerde gürültü kirliliğiyle ilgili denetimler yapıldığını hatırlatan Fahrettin Ulu “Bunun dışında, Trabzon Belediyesi tarafından da şehir merkezinde gürültü kirliliğinin boyutlarını tespit etmeye yönelik çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Buna göre, Trabzon Belediyesi tarafından 2006 yılında 17 ayrı yerde gürültü kirliliğiyle ilgili ölçüm ve denetimlerde bulunuldu. Bu rakam 2007 yılında 40'a ulaşırken, 2008 yılının ilk altı aylık döneminde ise 40 ayrı yerde gürültü kirliliğine yönelik ölçüm ve denetimler yapıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda gürültü kirliliği konusundaki şikayetlerde ilk sırayı araçlardan kaynaklanan gürültü alırken, şehir içindeki eğlence yerleri de gürültü kirliliğinde önemli bir paya sahip. Bunların yanında komşusunun gürültüsünden rahatsız olan vatandaşların şikayetleri de bulunuyor” diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 12:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?