16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Güvenilir vakıfların kurbanlık yarışı

2006’ya göre bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle daha fazla vekaleten kurban bağışı alan vakıf ve dernekler hem rekora koşuyor hem de şeffaflık için yarışıyor.

Geçtiğimiz yılki bağışlara daha şimdiden ulaşan ve geçen bazı kuruluşlar SMS, mail ve posta yoluyla hem bağış yapanı bilgilendiriyor hem de şeffaflık için çalışıyor.

ÖNÜMÜZDEKİ hafta başlayacak Kurban Bayramı için vekaleten kurban bağışları geçtiğimiz yıllara oranla artmaya başladı. Bu yıl kurbanlarını Türk Hava Kurumu, Kızılay, Darüşşafaka ve Mehmetçik Vakfı gibi güvenilir dernek ve vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyenlerin sayısında önemli artış yaşanıyor. Bu kuruluşlar arsında aslan payını alan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, Kızılay, Darüşşafaka ve Türk Hava Kurumu ise internet siteleri, cep telefonları ve evlere gönderilen postalar aracılığıyla şeffaflık yarışı yapıyor.

GÖRÜNTÜLER RAHATSIZ EDİYOR: Bağış yoluyla kurban kesiminde vekalet yöntemini benimseyenlerin sayısındaki artış, bazı ilgililer tarafından "rahatsız eden kesim görüntüleri"ne bağlanıyor. 2006 yılının Kurban Bayramı’nda 105 bin kişinin bağış yaptığı Mehmetçik Vakfı bu yıl 120 bine ulaşmayı hedefliyor. 230 YTL karşılığında bağış kabul eden Mehmetçik Vakfı internet aracılığıyla da bağış kabul ediyor. Kurban bağışlarını 240 YTL olarak belirleyen Kızılay ise geçtiğimiz yılki rakamları ikiye katlamak için çalışıyor. 2006’da 12 bin 500 kişinin bağış yaptığı kuruluşa bu yıl 20 binin üzerinde bir bağış bekleniyor. 250 YTL’ye kurban bağışlarını kabul eden Darüşşafaka ise geçen yıl aldığı 350 adetlik bağış rakamını bu yıl 1500’e çıkarmayı hedefliyor. Türk Hava Kurumu ise 230 YTL karşılığında kabul ettiği bağışların sayısını bu yıl 9 bine çıkarmayı planlıyor.

TEŞEKKÜR MEKTUBU POSTALANIYOR: Bu kuruluşlar aynı zamanda "şeffaf" olma adına birçok çalışmaya imza atıyor. Kurban bedeli olarak 230 YTL karşılığında vekalet alan Mehmetçik Vakfı kesimden sonraki bilgileri SMS aracılığıyla bağışı yapana gönderip, noter tasdikli belgeleri de evlerine teslim ediyor. Darüşşafaka ise şeffaf olabilmek için bağış bedelinin makbuzunu evlere gönderiyor. Makbuzla birlikte bağış yapana bir de teşekkür mektubu postalanıyor. Kızılay ve Türk Hava Kurumu ise yaptıkları çalışmalarda noter bilgileri ve makbuzun yanı sıra bağış yapanlara internet hizmeti de sunuyor. İnternet aracılığıyla bağış yapanlara numara veriliyor. Bu numaralar sayesinde internet sayfalarından bağış yapanlar kesilen kurbanın nereye gönderildiğini görebiliyor.

KİME BAĞIŞ YAPTIĞINIZI BİLİN: Kurbanlarını farklı dernek ve vakıflara bağışlayanları ise yetkililer uyarıyor. "Kime bağış yaptığınızı bilin" diyen yetkililer şeffaflığın çok önemli olduğunu savunuyor. Kızılay yetkilileri, "Biz yıl boyunca bu etlerin dağıtımını yapıyoruz. Mesela bağış yapana ’Kurban bağışınız Batman’da yaşanan sel felaketi mağdurlarına ulaşmıştır’ diye mesaj bile gönderiyoruz. Böylece bağış yapanının kafasında soru işareti kalmıyor" dedi.

Bağış yapılan dernek ve vakıflar ne yapıyor

Mehmetçik Vakfı noter ve kesim belgelerini evlere gönderiyor.

Kızılay, kesim sürecini ve sonrasını internetten izleme olanağı sunuyor.

Darüşşafaka, noter belgesiyle teşekkür mektubu gönderiyor.

Türk Hava Kurumu SMS ve mail ile bilgi verip, noter onayını evlere gönderiyor.

Kızılay: 600 bin aile bağışla et yiyebilecek

KIZILAY bu yıl yaptığı çalışmalarla internet sitesinde Fatih Terim ve Beyaz’ın yardım mesajlarıyla kampanya düzenliyor. Yetkililer geçtiğimiz yıl 400 bin kişinin bu etlerden faydalandığını belirterek, "Binlerce aileye bu etler ulaştırıldı. Bu yıl ki hedefimiz 600 bin kişiye ulaşmak. Kızalay’a bağış yapanlar yapılan çalışmaları gözlemleyebiliyor. Kimsenin aklı kalmıyor" dedi.

Darülaceze’de kesim için randevu gerekiyor

DARÜLACEZE’ye yapılacak kurban bağışları için bir hisseye düşen sığır bedeli 280 YTL olarak belirlendi. Kurban bağışı Ziraat Bankası Şişli Şubesi "33376764 - 5003" numaralı hesaba yatırılabilecek. Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü’nde Kurban Kesim Organizasyona katılarak kurbanını kestirmek isteyenlerin "0216 471 34 68-69" numaralı telefonları arayarak randevu almaları gerekiyor. Bağışçılar, kendilerine verilecek kesim tarihi ve saatinde Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü’ne gelerek kesim işlemini izleyebilecek. Kurbanını Darülaceze’de kestirecek olanlar, kurum yönetimince hazırlanacak olan ikram çadırında kurban eti yerken aynı zamanda Darülaceze sakinleriyle tanışarak sohbet edebilecekler.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 13:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Emin Yanbeyi IP: 88.252.83.xxx Tarih : 17.12.2007 16:27:33

kurban olacakdı hz.ismail...belki de hazırdı azrail...o da şahit olmuşdur...başkasının peşine koşmuşdur.bayramınız mubarek olsun şimdiden.Allah yolunda kesilen kurbanlarınız kabul olsun.Haneniz bereketle dolsun.