19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Güvenli Taksiler geliyor

Son dönemde artan taksici cinayetleri ve gasp olayları İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirirken, Bakan Abdülkadir Aksu, "güvenli taksiler" için gerekli çalışmaları yürüttüklerini bildirdi. 

ÜÇ YILDA 29 TAKSICI ÖLDÜRÜLDÜ, 17’SI ÇÖZÜLDÜ 

CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu'nun konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Türkiye genelinde son üç yılda taksi sürücülerine yönelik olarak meydana gelen asayiş olaylarında 29 taksicinin yaşamını yitirdiğini belirterek, cinayet olaylarının 17'sinin faillerinin belirlendiğini ve 23 kişinin yakalandığını bildirdi. 

Taksi sürücülerinin, cinayet, yaralama, gasp, hırsızlık gibi asayiş olaylarında mağdur olmamaları amacıyla çalışmalar yapıldığını kaydeden Aksu, bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de sürücü ile yolcu arasına bir kabin konulması, sürücünün kendisini tehlikede hissetmesi durumunda ışıklı uyarı sistemini harekete geçirmesi veya butonla araç telsizinin açılarak konuşmaları merkeze ileten sistemin hayata geçirilmesine getirilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi. 

Aksu, bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Otomotiv Sanayicileri Derneği ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun işbirliği çalışmalarının yürütüldüğünü de belirtti. 

TAKSI SAYISI AZALIYOR 

Bu arada Baloğlu’nun taksicilerin sorunlarına ilişkin bir başka soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da son yıllarda ticari taksi sayısında bir azalma olduğunu kaydetti. Coşkun, 2002 yılında 191 bin 759 ve 2003 yılında 191 bin 981 olan Türkiye genelindeki taksi şayisinin 2004 yılında 173 bin 12 ve 2005’te ise 109 bin 200’e düştüğünü bildirdi. 

Coşkun, araştırma sonuçlarına göre azalmanın nedenleri arasında; bunların çoğunun esnaf olmayan veya esnaf ve sanatkar niteliğini kaybetmiş kişiler olması, önemli bir kısmının 2000-2001 yılı ekonomik krizler sebebiyle mesleği bırakması, zamanla meslek değiştirmesi, tacir olması, taksilerin sigorta primlerinin fazlalığı gibi unsurlar bulunduğunu ifade etti.
ANKA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 09:17:02
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 09:32:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?