22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Habur'da 15 kilometre kuyruk

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda çıkış işlemlerinin yavaş işlemesi nedeniyle oluşan araç kuyrukları şoförlerin tepkisine neden oldu. 

Bir süre önce Habur Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı olarak İpekyolu Gümrük Müdürlüğü'nün açılmasıyla birlikte beyannameler verilmeye başlamış ve araç yığılmaları asgariye indirilmişti. 

Ancak araç trafiğinin yoğunlaşması ve personel eksikliği nedeniyle işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle, yeniden kuyruklar oluşmaya başladı. Günlük ortalama 700 aracın çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda 15 kilometre uzunluğunda araç kuyrukları oluştu. Bir haftadır kuyrukta bekleyen tanker şoförlerden Ali Özdemir, Habur Sınır Kapısı'nda işlemlerin uzun sürmesi sebebiyle büyük sıkıntı çektiklerini belirterek, "İpekyolu Gümrük Müdürlüğü açılmadan önce beyannameler Mardin'de veriliyordu. İpekyolu Gümrük Müdürlüğü'nün açılmasıyla birlikte beyannameler Silopi'de verilmeye başladı. Beyannamelerin buradan verilmesi uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Habur Sınır Kapısı personel yetersizliği nedeniyle mevcut ihtiyaca cevap veremez konuma geldi. Bir haftadır burada bekliyorum. Eğer buna çözüm bulunmazsa buradan çıkışlar çok zor olacak" dedi. 

10 gün önce Mardin'den yola çıktığını belirten araç şoförü Metin Onbut ise kuyrukların uzamasıyla birlikte aracını TIR parkına çektiğini söyledi. Aracının hurdaya ayrılmasıyla birlikte taksitle kamyon aldığını ifade eden Onbut, "Taşımacılığa devam edebilmek için taksitle kamyon aldım. Yüklü aracımla 10 gündür burada bekliyorum. Benim her günüm zarar. Eğer böyle giderse aracımın taksitlerini bile ödeyemeyeceğim. Eskiden Habur Sınır Kapısı'ndan günlük ortalama 5 bin araç giriş-çıkış yaparken, bugün bu sayı 700'e düştü. Yetkililerin bu duruma bir an önce el atmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 12:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?