15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Hac düğümünü Kral Abdullah çözdü

Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına az sayıda hac kotası konulması sonucu Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaşanan kriz, Türkiye'nin konuyu Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a iletmesinin ardından çözüldü

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaşanan ve Avrupa'dan hacca gitmek isteyen Türk vatandaşları için az sayıda hac kotası konulmasıyla başlayan kriz çözüldü. Türkiye'nin, konuyu Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud'a aktarmasının ardından geçen hafta 8 bin olarak açıklanan Avrupa hac kotası 16 bine çıkarıldı. Diyanet İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, "Bir daha böyle bir sıkıntı yaşanmayacak" dedi.
Yazıcıoğlu, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Kral Abdullah'la yapılan görüşmelerin ardından Avrupa'dan hac başvurusunda bulunan vatandaşlar için kotanın 16 bine çıkarıldığını belirterek şöyle konuştu:

'Konu abartıldı'
"Aslında ciddi bir problem de yoktu. Konu abartıldı. Dışişleri Bakanımız, Suudi Arabistan'a hac kotası için gitmemişti. Irak'la ilgili görüşmeleri yürütürken, kendisine çok önceden bildirdiğimiz hac konusunu da açmış.
Mesele bundan ibaretti. Sanki Bakan özellikle hac konusu için gitmiş ve olumsuz yanıt almış gibi bir görüntü oluşturuldu. Her yıl bu tür kontenjan ayarlamaları yapılır. Ancak bundan sonra bu tür sıkıntılar yaşanmayacak. Suudi yönetiminin belirlediği kotalar öğrenildikten sonra başvurular alınarak bu tür sıkıntıların yaşanmasının önüne geçilecek. 

Tahmini rakamlarla hareket edilmeyecek. Sorun zaten Avrupa'dan başvuran vatandaşlarımıza beklenenin altında kota ayrılmasıyla ilgiliydi. Kral Abdullah'la yapılan görüşmede doğal olarak gündeme geldi. Türkiye olarak sıkıntıyı ortaya koyduk tabii." 

Yazıcıoğlu, Avrupa hac kotasının 16 bine çıkarılmasına ilişkin olarak Suudi yönetiminin geçen hafta Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir yazı gönderdiğini ve sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirtti.


16 bin başvuru
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2008 hac dönemi için Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarından yaklaşık 16 bin başvuruyu işleme koymuştu. 

Ancak, Suudi yönetiminin Avrupa hac kotasını 8 bin olarak açıklamasıyla zor duruma düşen Diyanet, Dışişleri Bakanlığı ve hükümeti konu hakkında uyararak devreye girmelerini istemişti.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'la ilgili lobi faaliyetleri için çıktığı Arap ülkeleri gezisi kapsamında Suudi Arabistan'a da uğrayarak konuyu gündeme getirmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 17:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?