29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Hackerdan müşteri sorumlu değil

Mahkeme, bilgisayar korsanının internette bir müşterinin banka hesabından para aktarmasında banka aleyhine karar verdi. Banka kusurlu bulundu.

Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Diyarbakır'da görev yapan mühendis Okan Gerçek'in banka hesabındaki maaşını internet üzerinden kendi hesaplarına aktaran bilgisayar korsanlarıyla ilgili emsal olabilecek bir karar verdi. Olayda gerekli önlemleri almayan bankayı kusurlu bulan mahkeme, vatandaşın parasının iadesine, yargılama giderlerinin de olayla ilgili olarak yakalanan sanıktan tahsiline oybirliğiyle karar verdi. 

Gerçek'in maaşının yattığı banka, 2005'te çalıştığı kurum tarafından değiştirildi. Faturaları için önceki bankaya otomatik ödeme talimatı vermiş olan Gerçek, yeni bankaya yatan maaşının bir bölümünü EFT yoluyla eski bankasındaki hesabına aktardı. 

Bu sırada bilgisayar korsanı, Gerçek'in yeni bankadaki hesabından kendi hesabına 2 bin YTL aktardı. Bu para dört dilim halinde 16, 17 ve 18 Temmuz 2005 tarihlerinde aynı bankanın İzmir'deki Güzelyalı, Alsancak, Basmane ve Bornova şubelerine ait ATM'lerden çekildi.

Sorumluluk almadı
Hesabının boşaltıldığını öğrenen Gerçek, banka şubesine başvurdu. Banka görevlisi, "Çekilen 2 bin YTL'nin haricinde, hesabınızdan 2 bin YTL daha Almanya'daki Deutshe Bank'a Gültekin Ay adına EFT yapmak istemişsiniz. Bakiyeniz yeterli olmadığı için bu işlem gerçekleşmemiş. İnternet üzerinden yapılan işlemlerde bankamız 3 şifre istiyor. Doğru girilirse bundan sonraki işlemlerde mesuliyet kabul etmiyor" dedi. 

Hesaptan para çekmediğini, EFT işlemlerini yapmadığını söyleyen Gerçek, parasının iadesi için banka aleyhine 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Bilgisayar korsanı hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Muzaffer Bilen Zigurli olduğu ortaya çıkan bilgisayar korsanı hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 17:14:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?