20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Hakkari yine karıştı

Hakkari'nin Çukurca İlçesindeki Kazan Vadisi'nde düzenlenen operasyonda ölü ele geçirilen 3 PKK'lının cenazesi toprağa verildi. Tören sonrası Hakkari-Van karayolunu kapatan gruba polis biber gazı ve tazyikli su bombasıyla müdahale etti. Olaylar sırasında bir cismin patlaması sonucu bir polis memuru yaralandı.

'Zilan Hakkari' kod adlı Gülistan Koç, 'Serdar Mezrai' kod adlı Cemil Erol ile 'Dılşad Aryen' kod isimli Gıyasettin Kaval isimli 3 PKK'lının cenaze törenine; BDP'li Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Hakkari İl Başkanı Orhan Koparan ve kalabalık bir grup katıldı. DNA testi ile kimlikleri tespit edilerek dün aileleri tarafından cenazeleri teslim alınan Hakkarili 3 PKK'lının cenazesi, dün gece geç saatlerde Hakkari Devlet Hastanesi morguna getirildi.

Hastane önünde toplanan kalabalık, ölü ele geçirilen PKK'lılar için sloganlar atıp Kürtçe marşlar söyledi. Daha sonra yeşil, sarı, kırmızı renkli bezlere sarılı tabutlar, belediyenin cenaze aracına bindirilerek kalabalık eşliğinde kent merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Keklikpınar Mahallesi'ndeki Şehitlik mezarlığına götürüldü.

BDP'LİLER ETTEN DUVAR ÖRDÜ
Bu arada törende görev alan 100'e yakın BDP'li, cenaze ile birlikte giden kalabalığın Emniyet Müdürlüğü binası önünden geçişi sırasında olay çıkmaması için adeta etten duvar ördü. Mezarlık girişinde omuzlara alınan cenazeler, dualar ve sloganlar eşliğinde yan yana toprağa verildi.

"BAŞBAKAN GERÇEĞİ GÖRSÜN"
Törende konuşan BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, "Bugün 30 yıldır süren kirli savaşın sonucunda Çukurca'da bedenleri parçalanarak öldürülen 3 evladımızı toprağa verdik. Bugün burada yine 3 anne-babanın gözyaşları döküldü. Bütün Türkiye bunu bilsin, bu kirli savaşın sonunda Adana'da toprağa verilen cenaze ile Hakkari'de toprağa verilen cenaze arasında bir fark yoktur. Orada toprağa verilen insan ne kadar kutsalsa bugün burada toprağa verdiğimiz evladımız da bir insandır ve o kadar kutsaldır. Başbakan bugün Hakkari'ye bakmalıdır. Hakkari halkının tamamı, burada evlatlarına cenazelerine sahip çıkmıştır. Ben halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Evlatlarına sahip çıktıkları ve bu sahiplenmeyi içten yaptıkları için onlara ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Başbakanın ve hükümet yetkililerinin bu gerçeği görmesi lazım” dedi.

KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞI İDDİASI
Başbakanın cenaze törenine katılan insanların ferytalarını yakından duyduğu takdirde barış yolunun açılabileceğini iddia eden Canan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tümünü bu gerçeği görmeye davet ediyorum. Şunun için söylüyorum; eğer Başbakan bu cenazeye katılıp buradaki insanların feryatlarını dinlemiş olsaydı belki çözüme yönelik daha kolay bir diyalog, bir barış yolu açılabilirdi. Başbakan Suriye yönetiminden şikayet etmektedir kendi halkına şiddet uyguladığını gerekçe göstererek. Ama ne yazık ki Türkiye'de bugün toprağa verdiğimiz bu insanlar Suriye'de değil. Washingtonlardan, Avrupalardan temin edilen kimyevi silahlarla bedenleri parça parça olmuş insanları Türkiye'de toprağa veriyoruz. Başbakan önce kendi halkına yönelik bu kirli savaştan, bu şiddetten vazgeçmelidir. Suriye ile alakalı bir şey söylemesine gerek yoktur. Önce kendi ülkesine bakmalı ve Türkiye'deki gerçeği görmelidir. Kürt halkı ve temsilcilerinin uzun bir süredir diyalogdan ve barıştan yana çağrıları var ama hükümet yetkilileri bu çağrılara kulak tıkamakta, şiddette ısrar etmektedirler. Ben tüm din görevlilerini, başta Diyanet İşleri Başkanlığını göreve çağırıyorum. Çünkü dinimizde taraflardan biri eğer barışı kabul etmiyorsa herkesin barışı kabul etmeyen tarafa yönelik mücadele etmesi gerekmektedir. Bunun ne dinimizde ne de insanlıkta yeri vardır. Sadece tanrının ve kullarının önünde Kürt halkının bir mücadelesi söz konusudur. Herkesin bu gerçeği görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir kez daha bütün Hakkari halkına başsağlığı diliyorum."

TÖREN SONRASI OLAYLAR ÇIKTI
Törenin ardından bir grup PKK sempatizanı, Hakkari- Van karayolunu trafiğe kapatarak, çevrede önlem alan polise taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Polis, tüm uyarılara karşın dağılmayan göstericelere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

BİR POLİS YARALANDI
Göstericiler ara sokaklara kaçarken, Keklikpınar Mahallesi'nde bir cismin patlaması sonucu bir polis memuru yaralandı. Yaralı polis memuru, çağrılan ambulansla Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

 

...
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2011 Cuma 16:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?