22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Halkımızın iradesi sandıktan çıksın'

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, herkesin muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen kütüklerini 7 gün içinde kontrol etmesi, kaydı olmayanların muhtarlıklara başvurup kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, ''Herkes sandık başına gitsin, halkımızın iradesi sandıktan çıksın'' dedi.

Aydın, TRT-2 Televizyonu'nda ''Büyüteç'' programına katılarak canlı yayında soruları yanıtladı. Seçmen kütüklerinin muhtarlıklarda askıya çıkarıldığını ve bir hafta askıda kalacağını belirten Aydın, bu süreçte vatandaşların kütükleri kontrol ederek itirazlarını muhtarlıklara yapabileceklerini kaydetti.

Seçmen kütüğünün TC kimlik numarası ile adrese dayalı olarak belirlendiğini ifade eden Aydın, vatandaşın ikameti neredeyse orada oy kullanacağını söyledi. Seçim tarihinin yaz dönemine gelmesi nedeniyle tatile gidecek vatandaşların gittikleri yerde oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin sorular üzerine Aydın, şöyle konuştu: ''Yasaya göre kural bu. 10-20 günlüğüne tatile giden kişinin kütüğünü oraya götürmesi mümkün değil. Gidilen yere nakil belgesi alacaksın, orada muhtara 'ben buraya yerleşmek için geldim. Beni kütüğe yaz' diyeceksin. Muhtar onay verirse seçmen kütüğüne kayıt yapılacak. 'Yazları yazlığımda kalıyorum' diyenler var. Asıl ikamet edilen yere bakmak gerekir. Bu kişi geçici olarak yazlığa giderse ve nakil işlemini yaptıktan sonra muhtarlar ikametgah belgesi verirse biz kaydetmek zorundayız. Kanuna göre seçmenin adres bildirme zorunluluğu var. Adresin olduğu yerde oy kullanmak zorunlu.''

Adrese dayalı nüfus kayıt sayımının Türkiye genelinde yapıldığını anımsatan Aydın, bu uygulama kesinleştikten sonra ikametgahın gelişi güzel nakledilemeyeceğini söyledi.

Aydın, ''Gerçekten taşınıyorsa adres değişiyorsa bu değişikliğin 2 ay içinde yapılması zorunlu'' diye konuştu. Seçmen sayısına ilişkin tartışmalarla ilgili sorular üzerine de Aydın, tüm seçmenlerin şu anda bilgisayar ortamına kayıtlı olduğunu, web tabanlı bir yazılımla herkesin bilgisayar ortamına geçirildiğini belirtti.

Askıya çıkan seçmen sayısının 41 milyon 295 bin 934 olduğunu bildiren Aydın, ''Birileri çıkıp 'mükerrer oy var' diyor. 2002 seçimlerinde 10 milyona yakın seçmen oy kullanmamış. Bunların arasında gelmeyenler var, mükerrer yazılanlar, ölenler var'' dedi.

Aydın, geçmiş dönemlerde seçmen kütüğü oluşturulurken sokağa çıkma yasağının uygulandığını, en son 1997'de bu şekilde bir yazım yapıldığını ifade ederek, ''1997'den bu yana yazım yapmadık. Örneğin 97'de yazılan bir kişi 98'de öldü. Seçim dönemlerinde kayıtlı seçmen sayısını güncelleştirdik ama buna itiraz edenlerin olması lazım. 10 yıl önce ölen seçmenlerin kütüğü hala duruyor. Biz kütükten 1 milyona yakın ölü seçmen çıkardık'' diye konuştu. Aydın, mükerrer veya ölümün yanı sıra askere giden seçmenlerin kaydının dondurulması gerektiğini, bu kişilerin askerden döndükten sonra bildirim yapmalarının zorunlu olduğunu söyledi.

Aydın, şu bilgileri verdi: ''Örneğin, 10 bine yakın seçmende vatandaşlıktan çıkmış ama hala kütükte kayıtları duruyordu. Bugün bütün seçmenleri bilgisayar ortamında MERNİS'le karşılaştırdık. Sistem zaten mükerrer olanları siliyor. O nedenle bilgisayar ortamında son kayıtlar çıktı. Yüzde 96'yı geçen oranda nüfusla karşılaştırma yapıldı. 1 milyon 600 bin seçmenin TC kimlik numarası yok. Ama onlar da oylarını kullanabilecek.'' -25 YAŞ- Seçilme yaşının 25'e indirilmesiyle ilgili soruları da yanıtlayan Aydın, bu konudaki kanun değişikliğinin 2006 yılı Ekim ayında yapıldığını ve kanundaki değişikliğin Anayasa'ya göre 1 yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanamayacağını söyledi.

Seçim tarihinin öne alınması nedeniyle şu anda seçilme yaşının 25'e indirilmesiyle ilgili değişikliğin 22 Temmuzdaki seçimlerde uygulanamayacağını ifade eden Aydın, ''İlgili yasa hükmü karşısında 25 yaşı uygulama olanağımız yok'' dedi.

Bağımsız adayların isimlerinin oy pusulasında yer almasına ilişkin değişikliğin de TBMM'de yapıldığını anımsatan Aydın, ''Cumhurbaşkanından geçerse bunu uygulayacağız. Bağımsız adaylar oy pusulasının devamına yazılacak. Olmazsa eski yöntem uygulanacak'' diye konuştu. Aydın, diğer sorular üzerine bu seçimde yine parmakların boyanacağını belirtti. Aydın, ''Biz de istemiyorduk ama yasada buna ilişkin hüküm var. Bu hükmü göz ardı edemedik. Yasadan çıkarırlarsa biz de uygulamayız. Bugünkü bilgisayar ortamındaki sistemle bence parmak boyamaya gerek kalmadı'' dedi.

Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) Projesini de anlatan Aydın, web tabanlı yazılımla tüm seçmenleri bilgisayar ortamında kütüğe işlediklerini söyledi.

''YAZ DÖNEMİNDE SEÇİM OLMAZ TARTIŞMALARI''

Yaz döneminde seçim yapılmasına ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Aydın, mevcut yasalara göre YSK'ya seçim için 105 günlük süre verildiğini hatırlattı.

Aydın, ''Seçim yasası bize günleri uzatma yetkisi vermemiş ama kısaltma yetkisi vermiş. Bize erken seçim için başvuruldu, biz de '80 günde yaparız' dedik'' şeklinde konuştu.

Erken seçim kararı alma yetkisinin TBMM'de olduğunu vurgulayan Aydın, 22 Temmuz tarihini YSK belirlemiş gibi bir izlenim oluştuğunu aktardı. Muammer Aydın, ''Tarihi belirlemek bizim yetkimizde değil. Biz sadece süreci belirledik. 80 günü kısaltamadık. TBMM 80 günü dikkate alarak seçimin başlangıç tarihini 4 Mayıs 2007 olarak belirledi. Üzerine 80 gün koyunca seçim tarihini 22 Temmuz olarak karar aldı. Biz de bunu uyguluyoruz'' dedi.

Vatandaşlara da seslenen Aydın, herkesin muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen kütüklerini 7 gün içinde muhtara giderek veya internet kayıtlarına bakarak kontrol etmelerini istedi. Kaydı olmayanların muhtarlıklara başvurup kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Aydın, ''Tüm seçmenlerin hangi partiye oy verirse versin mutlaka sandık başına gitmesini istiyorum. Herkes sandık başına gitsin halkımızın iradesi sandıktan çıksın'' dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 01:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?