26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hamas cinayetleri rapora girdi

Hamas’ın cinayetleri Af Örgütü raporunda
Rapora göre, Gazze Merkez Hapishanesi enkazından çıkarak kaçan 3 kardeş 24 saat içinde öldürüldü.

Hamas’ın İsrail saldırıları sırasında muhaliflerine karşı yok etme ve sindirme kampanyası yürüttüğü, 24 kişiyi öldürüp onlarcasını sakat bıraktığı belirtildi

Uluslararası Af Örgütü, Hamas militanlarının İsrail’in Gazze operasyonları sırasında ve sonrasında, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) mensubu muhaliflerine ve İsrail’le işbirliği yaptığını iddia ettiği kişilere karşı bir “kaçırma, öldürme, işkence ve ölüm tehdidi kampanyası” yürüttüğünü bildirdi.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü’nün geçen hafta yayımladığı, “Gazze’deki savaşın gölgesinde Hamas’ın ölümcül kampanyası” başlıklı raporda, Hamas’a bağlı güçlerin ve militanların, bu süre içinde en az 24 kişiyi öldürdüğü dile getirildi. Onlarca kişinin, kalıcı olarak sakatlanmaları için dizlerinden ve bacaklarından vurulduğu, feci şekilde dövüldüğü ve işkence edildiği kaydedilen raporda, evlerinden kaçırılan birçok kişinin ıssız yerlerde ölü ya da yaralı olarak bırakıldığı ya da cesetlerinin Gazze’deki bir hastanenin morgunda bulunduğu, bazı yaralıların da tedavi gördükleri hastanelerde vurularak öldürüldüğü ifade edildi.
Saldırganların bu eylemleri yaparken, silahlarını gizleme ya da göze batmamaya çalışma gereği bile duymadıklarını belirten Af Örgütü, Gazze’de yönetimi fiili olarak elinde bulunduran Hamas’ın, başka örgütlerin mensuplarının silahla dolaşmasına ise izin vermediğini vurguladı.

Operasyonla eşzamanlı
Rapora göre, Hamas’ın bu kampanyası, İsrail’in Gazze operasyonunun başladığı 27 Aralık’tan hemen sonra başladı ve 18 Ocak’taki ateşkesin ardından da devam etti. Hamas militanlarının hedef aldığı kişiler arasında, İsrail operasyonunda vurulan, ancak İsrail’le işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Gazze Merkez Hapishanesi’nde tutulanlar ile cezaevinin İsrail tarafından vurulmasının ardından kaçanlar, Filistin Özerk Yönetimi üyesi güvenlik görevlileri ve El Fetih eylemcileri bulunuyor.
Af Örgütü, vurulan Gazze Merkez Hapishanesi’nden kaçan 3 kardeşin 24 saat içinde öldürüldüğünü, yine aynı cezaevi saldırısında yaralanan 50’li yaşlardaki bir adamın da ailesinin gözleri önünde hastane yatağında vurularak katledildiğini belirtti.

Kurtulanlar anlatıyor
Af Örgütü, ifade veren birkaç kişinin anlattıklarına raporunda şu şekilde yer verdi:
A: “20 Ocak’ta gözlerimi bağladıktan sonra beni bir arabaya bindirip yakındaki bir yere götürdüler. Feci şekilde dövdükten sonra sağ dizimin arkasından vurdular.”
S: “31 Aralık 2008’de 4 maskeli adam evime geldi. Ellerinde kalaşnikoflar vardı. Beni evimin arkasına götürüp hiçbir şey söylemeden sağ dizimin arkasından ve sol bacağımdan 3 kez vurdular.”
W: “9 Ocak akşamı Hamas’ın İç Güvenlik Servisi üyeleri evime gelip beni zorla dışarı çıkardı. Evden 20 metre uzaklaşınca bacağımdan vurdular ve beni kanlar içinde yerde bırakıp gittiler. Bacağım dizin üstünden kesilmek zorunda kaldı.”
Af Örgütü, Hamas’a bu suçlara derhal son vermesi ve soruşturma için ulusal bir komitenin kurulması çağrısında bulundu.

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 01:18:07
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 01:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?