28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hamas'ta hayal kırıklığı

Hamas lideri Meşal’in Ankara ziyareti İsrail’le Türkiye arasında krize neden oldu. Hamas heyeti ise Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hayalkırıklığı yaşıyor. 

İsrail’in büyük tepkisini çeken ziyaretçerçevesinde hamas heyeti, dün Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü. İki saat süren ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeye partinin genel başkan yardımcıları da katıldı.

AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede, Dışişleri Bakanı Gül Hamas’ın siyasi büro Şefi Meşal’e şu mesajları verdi:

Hamas, demokratik bir yolla iktidara geldi, demokrat olup ve kalmalı, artık yalnızca yandaşlarının değil, tüm Filistinliler’in temsilcisi. Dolayısıyla bu sorumlulukla hareket etmeli,
Dünyayla temas kurabilmek, dışlanmamak için şiddeti reddetmeli,
İsrail’in Filistin’le barış içinde yan yana yaşama hakkını kabul etmeli,
Daha önce tarafların üzerinde uzlaşmaya vardığı yol haritasını dikkate almalı,

İki saat süren görüşmenin ardından heyet üyeleri ile birlikte açıklama yapan Meşal, görüşmede, ciddi ve yararlı tavsiyeler aldıklarını söyledi.
Bu tavsiyeleri değerlendireceklerini belirten Hamas lideri, bu noktada Arap ülkelerinden aldıkları desteğin Türkiye tarafından da verildiğini belirtti.

Hamas lideri, önceliklerinin Filistin halkının çektiği sıkıntıları gidermek olduğunu söyledi ve Filistin’i işgalden kurtarmayı hedeflediklerini belirtti. Meşal, filistin halkının dengeli ve uygar bir hayat yaşaması için gayret sarfedeceklerini kaydetti.

İSRAİL’LE KRİZ
İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, Meşal’in Ankara ziyaretinin İsrail-Türkiye ilişkilerinde derin yara açacak büyük bir hata olduğunu söylemişti. NTV’den Ahmet Yeşitepe’nin sorularını yanıtlayan Gissin, “Biz Abdullah Öcalan ile biraraya gelsek siz ne hissederdiniz?” diye sordu. Öte yandan AK Parti Genel Merkezi’ndeki toplantıya Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katılacağı belirtildi.

Diplomatik çevrelerde alınan bilgilere göre, Hamas lideri Halid Meşal’in ziyaretinin kesinleşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önceki gece İsrail Dışişleri Bakanı Livni’yi telefonla aradı. İsrail Dışişleri Bakanı Livni, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, ziyaret nedeniyle duydukları hayal kırıklığını iletti.

Livni “Uluslararası toplumun beklentileri var. Bu beklentiler karşılanmadan arabuluculuğa da gerek yok” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise “Hamas heyetinin ziyareti gerçekleşecek. Biz kendi kararımızı verdik” dediği öğrenildi.

Gül, uluslararası toplumun beklentilerini yansıtan doğru mesajları Hamas’a vereceklerini, bundan şüphe duyulmaması gerektiğini söyledi.

Diplomatik kaynaklar, Hamas’ın muhatap alınmaması durumunda radikal unsurların ön plana çıkacağı tezini savunurken, Hamas’ın seçimlerden sonra sadece Sudan ve Suudi Arabistan tarafından kabul edildiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Hamas’ın ziyaretiyle ilgili Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’i de arayarak bilgi verdiği ifade edildi.

NTV
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 11:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?