28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hangarda yatan uçaklar

Sekiz yangın söndürme uçağı hangarda yatıyor. Çünkü... Türk Hava Kurumu’nun pilotları özel sektöre geçti, ‘pilot yok’ diye 8 yangın söndürme uçağı hangarda bekledi. THK Eğitim Müdürü Bahattin Adıgüzel, “THK’da 2.500 YTL alan pilotlar özel sektörde 8.000 YTL’ye iş buluyor. Elimizde tutamıyoruz” dedi

Türkiye’de bu yaz çıkan 1.448 orman yangınında 2.533 hektar orman alanı yandı. Geçtiğimiz yıllara göre büyük artış gösteren orman yangınlarını söndürme çalışmalarında ciddi bir sorun yaşandı. Her yıl 13 uçakla orman yangınlarına müdahale eden Çevre ve Orman Bakanlığı, bu yıl sadece 5 uçak ile mücadale edebildi. THK, Bakanlığa maliyet artı yüzde 10 kârla 5 uçağı kiraya verebildi.

SADECE 5’İ KULLANILDI 

Türk Hava Kurumu’nun elinde 13 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Ancak uçaklardan 8’i pilot olmadığı için THK’nın hangarında bekletiliyor. THK Eğitim Müdürü ve Emekli Pilot Albay Bahattin Adıgüzel, bu sene yaşanan sorunun yeterli pilot olmamasından kaynaklandığını söyledi. VATAN’a bilgi veren Bahattin Adıgüzel, orman yangınları sırasında 8 uçağın kullanılamadığını doğruladı.

ÖZEL ŞİRKETE GEÇTİ 

Adıgüzel, THK’de çalışan pilotların özel havayolu şirketlerinin artması üzerine iş değişikliği yaptığını söyledi. THK’da 2.500 YTL alan pilotların özel sektörde 8.000 YTL’ye iş bulduğunu hatırlatan Adıgüzel, “Bu şartlar altında pilotları elimizde tutamadık. THK olarak her yıl THY’ye 30 pilot yetiştiriyoruz. Şu an elimizde bulunan 8 uçağı kullanacak pilotumuz yok” dedi.

400 SAATLİK EĞİTİM 

Mevcut şartların devam etmesi halinde önümüzdeki yıl da 8 uçağı kullanacak pilot bulunmayacağını vurgulayan Adıgüzel, “Bir pilotun yetiştirilmesi 15 ayı buluyor. 400 saatlik eğitimden geçiyorlar” dedi. Adıgüzel, THK, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın çözüm için ortak bir çalışma yapması gerektiğini söyledi.

ARIZALILAR DA UÇAMADI 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı da, 1998’den bu yana yangın söndürmeye dört adet dört motorlu nakliye uçakları C-130’lara yerleştirilen 12 tonluk özel söndürme kitleriyle destek veriyordu. Ancak, bu yaz kanat bağlantı noktalarında yapısal hasar tespit edilen C-130B’lerin tüm uçuşları ikinci bir emre kadar durduruldu.



Vatan/Veli toprak
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2006 Pazar 11:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?