22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Has son yolculuğuna uğurlandı

Hayırsever iş adamı Kadir Has'ın cenazi dün Fatih Camii'nde ailesi, siyasiler ve işadamları ile vatandaşların da katılımıyla göz yaşları içinde son yolculuğa uğurlandı. Cenaze töreninin tamamını Milliyet muhabirleri Gülay Fırat ve Şenol Demirci dakika dakika takip etti. 

Kalp krizi geçirerek önceki gün yaşamdan ayrılan işadamı Kadir Has'ın cenaze dün Fatih Camii'sinde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazıyla toprağa verildi. 

Devlet töreni yapılan Kadir Has için ilk önce adını verdiği Kadir Has üniversitesi'nde yapıldı. Has'ın cenazesi ise Fatih Camii'sinden kalktı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı camiye girişlerde polis gelenlerin üstlerini aradı, kimlik kontrolü yaptı. Caminin avlusunda üç ambulans hazır bekledi. Keskin nişancılar hazır bulundu. 

Has'ın Türk bayrağına sarılı naaşıyla beraber 11.05'te camiye gelen ailesi, eşi Rezan Has, manevi çocukları Can, Nuri, Zekiye, Alina Has ile gelinleri, Selin ve Ahu Has ve Rezzan Has'ın kızkardeşi Nükhet Yolaç ile yakınları burda kendilerine ayrılan bölümde taziyeleri kabul ettiler. Yorgun ve üzgün olduğu gözlenen Rezzan Has ve kardeşi Yolaç bir süre sonra taziyeleri oturarak kabul etti. 

Cenazeye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski bakan Yaşar Okuyan, işadamı Şevket Sabancı, Vali Muhammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, işadamı Ahmet Nazif Zorlu, işadamı Erdoğan Demirören, İstanbul eski Emniyet Müdürü Necdet Menzir ile Hasan Özdemir, Turgut Yılmaz, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyaset ve işadamı katıldı. Ayrıca Kadir Has üniversitesi ve okullarından çok sayıda öğrenciler de cenazeye katıldılar. 

Başbakan Erdoğan Has'ın ailesine taziyelerini ilettikten sonra Fatih Camiinde öğle namazını kıldı. Ağar, Demirel, Ören ise aile ile birlikte cenaze namazını kendilerine ayrılan bölümde oturarak bekledi. Bu arada Rezan Has ile Süleyman Demirel'in elele tutuşup birbirlerine destek olmaya çalıştı. 

Has'ın Türk bayrağına sarılı tabutu üzerine sarı güller konuldu. Üç imamın kıldırdığı cenaze namazda Başbakan, Dışişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Demirel ile parti genel başkanları da Has'ın manevi oğullarının yanında saf tuttu. Namazdan sonra askerlerin omuzlarında camiden çıkarılan Has'ın naaşı iki sokak Tophane Sokak ile Aslanhane Sokak'tan Fevzi Paşa Caddesi'nde bekleyen cenaze aracına taşındı. Has'ın cenazesine camiden cenaze aracına dek ardında ailesi, ve onların ardında da devlet erkanı yürüyerek eşlik etti. Cenaze sırasında taziye defterleri açıldı. Vatandaşlar duygularını yazdı. 

Cenazeye Cumhurbaşkanı, Orgeneral İlkerbaşbuğ, 1. Ordu Komutanlığı, CHP Genel Başkanı Baykal'ın da aralarında olduğu yüzlerce çelenk gönderildi.

ÜNİVERSİTEDEKİ TÖREN

Kadir Has'ın cenazesi, törenin yapılacağı üniversitenin Cibali'deki kampüsüne sabah erken saatlerde getirildi. 

Türk bayrağına sarılı tabutun bir manga polis tarafından salona getirilmesinin ardından tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Törende konuşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin önemli bir ismini kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bir Kayserili olarak kendisiyle hep gurur duyduk. Bugün büyük bir üzüntü içindeyiz" dedi. 

Siyasi hayatı boyunca Kadir Has'la sıkı bir dostluk içinde olduklarını dile getiren Gül, "Kendisiyle yakın bir dostluğumuz vardı. Ne zaman beni arasa mutlaka bir eğitim meselesiyle ilgili olurdu. Kadir Has'ın hayırseverliği sadece memleketinde değil, bütün yurt çapındaydı" diye konuştu. 

Abdullah Gül, zaman zaman Kadir Has'ın yaptıklarının yeterince bilinmediği ve takdir edilmediği hissine kapıldığını belirterek, ancak son günlerde kendisiyle ilgili yazılanların bunun doğru olmadığını gösterdiğini ve Has'ın bunları görmesini istediğini ifade etti. 

Kadir Has'ın yaptıklarının iş adamlarına hep örnek olduğunu kaydeden Gül, üniversiteye ayrı bir önem verdiğini ve son anlarını burada geçirmiş olmasının ayrı bir önem ifade ettiğini söyledi. 

Bakan Gül, "Bundan sonra hep beraber eserlerini yaşatmaya ve yarım kalan işleri varsa onları tamamlamak için çalışacağız. Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı, merhuma Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

HÜSEYİN ÇELİK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de büyük bir eğitim gönüllüsü olan Kadir Has'ı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduklarını belirterek, ünlü bir düşünürün "adamlığı olmayan bir zengin olmaktansa, zenginliği olmayan fakir bir adam olmayı tercih ederim" dediğine işaret ederek, Kadir Has'ın hem zenginliği, hem de "adamlığı" ile dikkat çektiğini vurguladı. 

"Kadir Has sahip olduklarını doğduğu topraklarda milletiyle paylaşmaktan mutluluk duyan bir insandı" diyen Çelik, kendisinin zaman zaman okul açılışları için bu mutluluğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la paylaşmak istediğini, Başbakan'ın da bunu severek, her zaman kabul ettiğini söyledi. 

Hüseyin Çelik, "Bütün milli eğitim camiası adına hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Mekanı cennet olsun" dedi.

OĞULLARI ANT İÇTİ

Kadir Has'ın manevi oğullarından Can Has ise duygularını şu sözlerle dile getirdi: 

"Bugün sevgili babamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ülkemizin kalkınması için büyük bir çaba sarf eden hayırsever bir iş adamını kaybettik. Kadir bey bizi yetiştirip hayatı öğretti. Sevecen, bonkör ve işinde son derece titizdi. Onu hep kendime örnek aldım. Onun çok değer verdiği ve bugün çatısı altında bulunduğumuz Kadir Has Üniversitesi'ni, Kadir Has Vakfı'nı ve bütün kurumlarını daha ileriye taşıyacağımıza ve çok değer verdiği aile birliğini koruyacağımıza huzurunuzda şerefim üzerine ant içerim." Diğer manevi oğlu Nuri Has da "Babamız bir gönül adamıydı. Türk ekonomisine önemli katkılarda bulundu. Ülkenin geleceğinden kendini sorumlu tutardı. Servetini halkıyla paylaşmaktan mutluluk duyardı. Biz de bu hizmetlerimizi devam ettireceğimize ant içeriz" dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

İstanbul Valisi Muammer Güler ise Türk milletinin büyük bir evladını kaybettiğini dile getirerek, Kadir Has'ın önemli bir sanayici ve iş adamı olmasının yanı sıra önemli bir eğitim gönüllüsü olduğunu ve bu nedenle toplumdan büyük bir takdir aldığını anlattı. 

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz da Kadir Has'ın ani ölümünün şokunu yaşadıklarını ifade ederek, "Benim tanıdığım Kadir Has, tuttuğunu koparan, amacına ulaşan, işlerinde çok dikkatli, azla yetinmeyen, son derece dürüst, mesafeli, ölçülü, gerçek bir beyefendiydi" diye konuştu. 

Yılmaz, halkın tanıdığı Kadir Has'ın da "Sadece kazanmayı değil, paylaşmayı da bilmek lazım" sözüyle anlatılabileceğini kaydederek, devletin de halkı gibi onu unutmadığını ve Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirdiğini hatırlattı. 

Tören boyunca, Nuri ve Can Has, sarı güllerle süslü tabutun başında bekledi. Törenin sonunda da iki din görevlisi Has için dua okudular.
Kadir Has'ın eşi Rezan Has'ın taziyeleri kabul ettiği törene, Has'ın manevi kızı Alina Has, gelinleri Selin ve Ahu Has ile aralarında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Fener Rum Patriği Bartholomeos, sanatçı Ali Rıza Binboğa, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, iş adamı Zeynel Abidin Erdem'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Milliyet / Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 16:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?