27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Hastalar şimdi ne yapacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), artan ilaç faturalarını düşürebilmek için ‘eşdeğer ilaç’ tanımını genişletti.

Ancak söz konusu genişletmenin yüksek tansiyon ve kalp hastaları için büyük risk oluşturduğu uyarısı yapıldı. Türk Eczacılar Birliği yeni düzenlemenin ‘derhal’ durdulması için SGK’ye başvurdu.

SGK Başkanlığı Sağlık Uygulama Tebliği ekinde 28 Ocak’ta değişiklik yaptı. Buna göre Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yapılan düzenlemeyle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ilaçlardan yüksek fark ücreti alınmasının önü açıldı.

Bir başka ifadeyle yüksek tansiyon hastalarına verilen ve içinde idrar söktürücü etken madde bulunan tansiyon ilaçları devlet tarafından ‘fark ödenmeksizin’ karşılanıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle içinde idrar söktürücü olan tansiyon ilacı ile idrar söktürücü bulunmayan tansiyon ilaçları ‘eşdeğer’ kılındı. Yani hastalara; “Eğer içinde idrar söktürücü bulunan ilacına devam etmek istiyorsan ‘aradaki farkı’ öde” denildi.

Hastalar için bir kutu ilaçta farkın 20 liraya kadar çıktığını belirten bir yetkili, “Üç kutu ilaç için hastanın 60 lira fark ödemesi gerekiyor ki; bu da emekli maaşıyla geçinen pek çok insan için büyük yük anlamına geliyor. Eğer hasta fark ödemek istemezse içinde idrar söktürücü bulunmayan ilacı alması gerekiyor. Bu da hastanın yüksek tansiyonunda yeterli etkiyi göstermeyebilir” dedi.

TEB İTİRAZ ETTİ

Etken maddeleri farklı iki ilacın ‘eşdeğer’ kabul edilemeyeceğini savunan Türk Eczacılar Birliği bir dilekçeyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurdu. Başvuru dilekçesinde itiraz gerekçesi belirtilerek, yanlışın en kısa sürede düzeltilmesi gerektiği vurgulandı.

NEDEN YAPTI?

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın söz konusu düzenlemeyi aslında içinde idrar söktürücü madde bulunan ilaçların ‘yüksek fiyattan’ satılmasına bir tepki olarak yaptığı ifade ediliyor.

Oysa içinde bu madde bulunmayan ilacın fiyatı ‘büyük oranda’ düştüğü gibi; idrar söktürücü özellikli ilaçlar da ‘son derece ucuz’ fiyattan satılıyor. Ancak uzmanlar, içinde idrar söktürücü bulunmayan bir tansiyon ilacı alan hastanın; yanında bir de idrar söktürücü aldığında aynı etkiyi yapıp yapmayacağı sorusuna; “Buna ancak hastanın doktoru karar verebilir” yanıtını verdiler.

Bu arada edinilen bilgiye göre SGK,gelen itirazlar üzerine yapılan değişikliği gözden geçirme kararı aldı. Ancak 28 Ocak’ta yapılan değişiklik halen yürürlükte bulunuyor. Uzmanlar hastaları, bütçelerini zorlasa bile, fark ödeyerek de olsa, kendi ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri konusunda uyarıyorlar.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 17:25:53
Güncelleme :10 Şubat 2009 Salı 17:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?