19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Havada bazı şirketler yok olacak

 
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yakıt fiyatlarındaki artışın, havacılık sektöründe ’kartların yeniden dağıtılmasına’ neden olacağını söyledi. Sabancı, şu anda sektörü etkileyen belirleyici faktörün yakıt fiyatları olduğuna dikkat çekti. 

1.8 milyar dolar ek yük

Sabancı, "Türkiye’de 18-19 hava yolu şirketi yılda toplam 3 milyon ton yakıt harcıyor. 2007 yılında ortalama 73 dolar olan yakıt fiyatının şu anda 135 dolar civarında. Arada 60 dolar bir fark oluştu" dedi. Yakıt fiyatlarındaki her 10 dolarlık fiyat farkının sektöre 300 milyon dolar ilave fatura getirdiğini belirten Sabancı, bunun toplamda 1 milyar 800 milyon dolarlık ilave masraf anlamına geldiğini vurguladı.

Kasımda başlar

Bu masrafın yarısının THY’nin yarısının da diğerlerinin olduğunu belirten Sabancı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Maliyetin yarısını misafirlere yansıtırsan, kalan yarısı için bir yerlerden para bulman lazım. Buradan yola çıkarak diyorum ki, yaz sezonu biter bitmez, artık kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforları başlamak zorunda. Kartlar bu sektörde yeniden dağıtılacak. Şu anda herkesin burnu havada. Niye? Yaz mevsimi. Onun için kasım ayı gibi yeni kokular çıkar. Çünkü ego kalmaz."

Biletlere yansımıyor

Pegasus’a yakıt fiyatları artışının 80-90 milyon dolarlık etki yaptığını açıklayan Sabancı, fiyatlar nedeniyle maliyet artışı karşısında bilet fiyatlarını artırmadıklarını, ancak kademeli olarak yakıt harçlarının arttığını, yurtdışında da zaten bilet fiyatlarının eskisi gibi düşük olmayacağı yönünde tez olduğunu söyledi.

3 veya 4 şirket kalır

Hava yolu sektöründeki rekabete ilişkin olarak da Sabancı,şunları söyledi: "Benim tahminim önümüzdeki 2-3 yılda Türkiye’de 3 tane veya 4 tane hava yolu şirketi kalır. Çünkü bu iş Türkiye’de daha fazla sermaye, daha fazla plan isteyen, verimliliğe önem veren şirketlerde kalacak. ’2 tane uçağım var’ diye hava yolu işi yapılamayacak. 3-4 tanesinin içinde tabii ki THY ile uzantıları olur, Pegasus olur. Aslan payı yine THY’de olur, ancak bizden başka bir tane daha olur diye düşünüyorum."

Pazar payımız 3 yılda yüzde 30’u bulur

ALİ Sabancı, böyle bir dönemde Pegasus’un büyüme planlarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

Halen yüzde 17 olan pazar payımız 3 yılda yüzde 30’lara ulaşır. Çünkü kasımdan itibaren hava yolları arasında mali sıkıntıların tekrar su yüzüne çıkacağını düşünüyorum. .

Pegasus’un haberi olmadan Türkiye’de havayolu şirketi satılacağını sanmam. Şu anda bir görüşme yapmadık ama kasımdan sonra çok önemli bir fırsat dönemi olacak.

Agresifliği seçtik reklam yasağı geldi

BUGÜNKÜ ortamda, sektörde operasyonel verimlilik ve bilet dışı gelirlerin ön plana çıktığını belirten Ali Sabancı, Pegasus’un bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattı: "2007’de 11 milyon Euro civarında bilet dışı gelir elde ettik. 2008 pazarlama bütçemiz 9 milyon Euro. Hiçbir zaman uçaklar dolu olmaz. Bu boşluk ürkütebilir veya boş kapasiteyi agresif kullanabilirsin. Biz agresif kullanma yolunu seçtik. Bir kaç ay önce ’350 bin bedava bilet’ dedik. Ancak 2-3 hafta sonra bize ’misafirleri kandırıyorsunuz’ diye reklam yasağı geldi. Halbuki biz bilet ücreti bedava diyoruz, yakıt harcı ve alan vergisi var. Bugüne kadar bilet parası vermeden 100 bin 807 kişi uçtu. Yasak nedeniyle rakam ancak 150 bini bulur. Önceden hafta sonları 12 bin kişi bu kampanyadan bilet alırken, yasağın gelmesiyle kampanyadan hafta sonları ancak 2 bin kişinin bilet alıyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 11:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?